Faglig samling

I byggenæringen er det en rekke faglige organisasjoner som opp gjennom tidene har hatt meget stor betydning for utviklingen i næringen. Bare innen betongfaget er det en rekke slike foreninger. Vi har Norsk Betongforening, Fabeko (fabrikkbetong), Betongelementforeningen og byggutengrenser.no. I tillegg har vi en rekke tilstøtende foreninger. Vi mener at alle disse foreningene burde vært samlokalisert. Da vil vi få et sterkt faglig miljø og synergiene vil bli store.

 

Lenge var sivilingeniørforeningen - dagens Tekna - et viktig anker for mange av disse foreningene. Men i dag er Tekna først og fremst en fagforening - og mange foreninger føler denne organisasjonen mer som en slipstein rundt halsen enn som et faglig støtteapparat. Mange foreninger har i lange tider vært i direkte strid med Tekna. Problemet er at mange av dem som utgjør administrasjonen i mange av foreningene, er ansatt i Tekna. Mange foreninger, bl a Betongforeningen, ønsker å ansette flere i administrasjonen, men Tekna stritter i mot. Det til tross for at Betongforeningen svømmer over når det gjelder penger. Norsk Betongforening har snart 20 millioner kroner i banken.

For å ta Betongforeningen som et eksempel er det nå tre ansatte i administrasjonen. Men de har også ansvar for fire andre foreninger. Dette gjør at de ansatte i sekretariatet omtrent jobber seg i hjel. Det kom som en bombe i går da sekretariatslederen Knut R Berg bebudet at han nå trekker seg tilbake. I betong- og fjellmiljøet er Knut R Berg nærmest en legende - og han har gjort en enorm jobb.

På Betongdagen ble Berg hedret for sin mer enn 30-årige ledelse av Norsk Betongforening. Han ble ny æresmedlem - en utmerkelse han virkelig fortjener.

I 2007 var det et nytt rekordår i Betongforeningen. Det var budsjettert med at man ville få inn 5 millioner i kursinntekter. Resultatet viser at inntektene kom opp i nær 8,2 millioner. Den allerede velfylte lommeboken ble bare tykkere.
Nå tyder det på at det blir en mindre aktivitet i bygge-Norge i 2009 enn det vi har hatt de siste årene. Etter vårt syn bør man i tiden som kommer kjøre Kompetansekurs innen de ulike fagene slik at fagfolk kan også holde seg faglig à jour. Mange har ikke hatt tid til å tenke på kurs de siste årene. Nå kan noen stå i faresonen for å miste jobben. Da må det være mye bedre om byggenæringen i samarbeid med de faglige organisasjonene og myndighetene kunne tilrettelegge skreddersydde kurs. Da vil man beholde fagfolkene i næringen - og man vil i tillegg få faglig oppdaterte fagfolk. I byggenæringen må vi ta vare på de gode folkene uansett om tidene for en periode skulle bli dårligere.