Kaupthing i Norge under administrasjon

Finansdepartementet satte søndag den norske filialen av den islandske banken Kaupthing under offentlig administrasjon.

 

Vedtaket omfatter Kaupthings bank- og verdipapirvirksomhet i Norge og gjelder alle bankens eiendeler og forpliktelser i Norge.
Ny forskrift søndag
Finansdepartementets vedtak er truffet for å legge til rette for en forsvarlig håndtering av betalingsinnstillingen i filialen og for å motvirke forskjellsbehandling av kreditorer i Norge, skriver departementet i en pressemelding.
Vedtaket er hjemlet i en forskrift om offentlig administrasjon av filial av bank med hovedsete i fremmed stat, som departementet fastsatte søndag.
Forskriften er laget for å kunne håndtere en situasjon der virksomheten i en norsk filial av en utenlandsk bank stanser sin virksomhet og ikke utbetaler innskudd, samtidig som banken fortsetter sin virksomhet i hjemlandet.
Sikringsfondet
Norske Kaupthing-kunder vil innen et par uker få tilbake innskuddene sine på inntil 2 millioner kroner fra Bankenes Sikringsfond.
Kaupthing-kundene i Norge er dekket av den norske innskuddsgarantiordningen, som innebærer at innskudd på inntil 2 millioner kroner per innskyter blir tilbakebetalt.
Torsdag garanterte finansminister Kristin Halvorsen (SV) også for den delen av innskuddene som er dekket av den islandske innskuddsgarantien, og norske myndigheter har sagt seg villig til å forskuttere og om nødvendig dekke dette.