Møkk blir til strøm på Jæren

1.500 jærbønder får tilbud om å levere husdyrgjødsel til landets største biogassanlegg, som etter planen skal stå ferdig i Hå kommune før 2010. Samtidig blir de kvitt møkkalukta.

 

Prosjektet skal bidra til å innfri landbrukets klimamål, samtidig som det avhjelper en kritisk situasjon hos gårdbrukerne på Jæren. Der renner de bokstavelig talt over av gjødsel på ettervinteren og mangler areal til å spre møkka, skriver Aftenbladet.no.
Det trengs om lag 120.000 kubikkmeter husdyrgjødsel for å få ut 50 gigawattimer. I tillegg trenges det 40.000 kubikkmeter annet våtorganisk avfall, melder Atenbladet.no. Det er regnet ut at anlegget i tillegg vil redusere utslippene av CO2 med opp til 70.000 tonn. 50 gigawattimer tilsvarer forbruket i 2.750 gjennomsnittsboliger.
Anlegget på Jæren har et betydelig utvidelsespotensial. Bare i kommunene Hå, Time og Klepp produseres det 700.000 kubikkmeter gjødsel.
Det meste blir i dag spredt utover jordene med tilhørende lukt og klimaproblemer.
Det er også mange andre praktiske fordeler ved et slikt anlegg. Bøndene får bedre lagerkapasitet om vinteren, det blir mindre transport av gjødsel på veiene og nitrogenforsuringen av lufta blir borte.