PCB-kontroll i gang

Forurensnings- myndighetene gjennomfører nå en landsdekkende kontrollaksjon for å følge opp forbudet mot PCB-holdige kondensatorer.

Fristen for å levere inn PCB-kondensatorer fra innendørs og utendørs lysarmatur gikk ut ved årsskiftet. SFT vil vurdere anmeldelse og bruk av tvangsmulkt ved manglende oppfølging.

Fra 1. januar i år ble PCB-holdige kondensatorer i innendørs lysrørarmaturer og innendørs og utendørs damplamper forbudt. Utendørs lysrørarmaturer skal være faset ut senest 1. juli.

Gjenstår 10 tonn PCB

SFTs tidligere kontroller har vist at hver sjette virksomhet ikke har fulgt opp regelverket for innendørs lysarmaturer. Det tilsier at det gjenstår 150.000 - 200.000 armaturer med kondensatorer som må fjernes. Dette tilsvarer cirka 10 tonn ren PCB. Mange av synderne er små og mellomstore bedrifter. Lokale el-tilsyn, fylkesmennene og SFT gjennomfører derfor kontroller for å se at regelverket følges. Kontrollene vil også fokusere på videre utfasing av PCB i produkter og forsvarlig håndtering av PCB-holdig avfall.

Bygg fra 1960 til 1980 mest aktuelle

Det er i hovedsak bygg oppført eller rehabilitert mellom 1960 og 1980 som inneholder lysarmatur med PCB-kondensatorer og andre PCB-holdige produkter som maling, fugemasse og isolerglassvinduer. Eierne av disse er ansvarlig for å:

-Fase ut alle PCB-holdige kondensatorer. Frist for utendørs lysrørarmatur er 1. juli 2008.

-Merke alle PCB-holdige isolerglassruter. Klistremerker kan bestilles hos Ruteretur AS.

-Kartlegge for eventuelt innhold av miljøgifter som PCB, ved rehabilitering eller riving. Husk kravet om godkjent avfallsplan.
 

PCB er en miljøgift som kan gi alvorlige helse- og miljøskader.

Har du lysarmatur fra før 1980, kan du levere dem gratis til godkjente mottak. Elektrikeren som bytter ut kondensatorer kan også levere dem inn. Avfallsselskaper skal ikke rapportere til SFT om hvem som leverer inn PCB-kondensatorer.