– Bra for Norge, bra for arbeidstakerne

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener regjeringen og partene i arbeidslivet har funnet en god løsning på AFP-floken.

– Jeg er veldig glad for at staten har kunnet bidra til et nasjonalt forlik om pensjon. Løsningen er god både for norske arbeidstakere og for norsk økonomi, sier Stoltenberg om regjeringens bidrag til å løse flokene rundt avtalefestet pensjon (AFP) som var knuten i oppgjøret mellom LO og NHO.

Arbeid og pensjon
Statsministeren sier at regjeringen har bidratt til en løsning som sikrer et rettferdig pensjonssystem og som gir full anledning til å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting.

– Vi sikrer at slitne arbeidstakere kan gå av ved fylte 62 år, at det blir fult mulig å kombinere arbeid og pensjon uten avkorting, og at vi får en viktig byggekloss på plass i det store arbeidet med et pensjonsforlik, sa han på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Unikt for Norge
Stoltenberg mener at løsningen natt til onsdag er unik for Norge:

– Pensjonsforliket er ikke lenger bare et forlik mellom partiene på Stortinget, men også mellom partene i arbeidslivet og regjeringen. Det er denne type forlik som kjennetegner den norske modellen, at vi kommer fram til så brede forlik. Få land som har kunnet gjennomføre så store reformer uten strid og konflikt, forutsatt at dette blir godkjent i LOs uravstemning, sier statsministeren.

Ivaretar forliket
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier han er glad for enigheten om AFP-ordningen som han mener sikrer arbeidstakere som går av som 62-åringer i 2010 får en like god eller bedre pensjon som dagens.

Han framholder at det nasjonale forliket vil bidra til å trygge framtidens folketrygd. AFP-ordningen blir videreført, samtidig som løsningen ivaretar alle hovedprinsippene som er nedfelt i pensjonsforliket i Stortinget.