Tok du Byggeindustriens aprilspøk?

Tirsdag kunne du lese på bygg.no at det ble inngått en historisk avtale mellom alle berørte organisasjoner i byggenæringen i Norge.

Vi skrev at de skulle samles i en organisasjon - Bygge-Norge.

Slik presentererte vi saken videre: 

Sverre A. Larssen som egentlig skulle gå av som sjef i BNL i år, forplikter seg til å lede den nye organisasjonen i minst ti år. Det er en meget tilfreds styreleder i BNL, Peder A. Backe som i dag formiddag kunne orientere Byggeindustrien om de hemmelige forhandlingene som har vært ført snart i 14 dager. Det var lenge fare for brudd.

Spesielt Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Arkitektbedriftene var skeptiske. Men nå samles alle i Bygge-Norge. Det gjelder også Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). Mer enn 500 000 mennesker er i dag organisert i ulike organisasjoner som nå samles. Det er grunn til å understreke at hele handelsleddet også blir med i den nye organisasjonen.

En stemme
Statsminister Jens Stoltenberg sier i en kommentar at han applauderer at hele byggenæringen nå kan snakke med en stemme. Dette vil utvilsomt føre til at næringens makt i samfunnet øker, sier han.

Gammel drøm
For Sverre A. Larsen er dette en gammel drøm som nå går i oppfyllelse. Han fikk nylig Ildsjelprisen for sitt langvarige arbeid mot svart arbeid. Larssen står meget sterk og er meget populær i alle bransjeforeningene i BNL. I motsetning til tidligere statsminister Per Borten som hadde problemer med å bære staur, har Larssen maktet denne oppgaven med glans.

Larssen som er 62 år har forpliktet seg til å fortsette i enda ti år. Men i avtaleopsjonen er det også en åpning til at han kan forsette til han er 82 år. Dette har også sammenheng med Regjeringens ønsker om at folk skal stå lenger i arbeid, og i en så viktig jobb i arbeids- og næringsliv er det viktig at lederne går foran som gode forbilder.

I en kommentar sier Larssen at det er mange statsledere som også har holdt det gående lenge. Konrad Adenauer som var født i 1876, gikk av som kansler i Vest-Tyskland i 1963. Da var han 87 år. Han hadde da sittet omtrent like lenge som den  legendariske statslederen Otto von Bismarcks som er Larssens store forbilde.

Nytt bygg i Bjørvika
Den nye organisasjonen som samlet får langt færre ansatte enn alle organisasjonene har i dag, vil i løpet av neste år flytte til et helt nytt bygg som skal bygges like ved den nye Operaen. Larssen sier at man gjerne vil flytte til Bjørvika for å vise verden hvor viktig byggenæringen i Norge er.

Byggeindustrien kommer også til å flytte til dette bygget som blir like høyt som Postgirobygget. Byggeindustrien skal ha de tre øverste etasjene. Bladet kommer til å tredoble opplaget sitt på grunn av det som nå har skjedd. Vi kommer nærmere tilbake til enkeltheter. Det er allerede en kamp i gang hvor alle andre av de nåværende lederne skal plasseres. Ikke minst blir det en kamp blant bransjedirektørene i BNL.

-----------------

Dette var nok desSverre ikke sant. Det var en aprilspøk. Men vi har i løpet av dagen fått en rekke tilbakemeldinger om at dette egentlig burde vært sant.

Mange mener at byggenæringen er overorganisert. En sammenslåing ville ha løst en rekke problemer. Mange mener man ville ha fått langt større innflytelse og gjennomslagskraft med færre folk i en samlet administrasjon. Kanskje en dag kan vi ha et slikt oppslag som er riktig. Det ville vært en velsignelse, hevder mange.