- Regelverket skal følges

- Det er uakseptabelt med leverandører som ikke følger regelverket, sier Helsebyggs adm. dir. Johan Arnt Vatnan.

Arbeidstilsynet påla firma Magnus Hilmar Skipperud å utlevere arbeidsavtaler, lønnsavregninger og timelister for to polske arbeidere innen utgangen av februar. Dokumentasjonen kom ikke i tide, og firmaets arbeid på sykehuset ble derfor stanset 7. mars. Det kan ikke settes i gang igjen før Arbeidstilsynet har fått de nødvendige opplysningene.

Firmaet var innleid av arbeidsfellesskapet ETØ, som har ventilasjonsentreprisen ved St. Olavs Hospital.

- Vi ble orientert om saken før påske, og snakket med ETØ, som tok affære overfor sin underentreprenør. Vi har gitt klar melding om at vi ikke skal ha slike forhold, sier Vatnan.

ETØs styreleder Sverre Texdahl sier til Adresseavisen at ETØ ikke vil vurdere å gjenoppta samarbeidet med firmaet før de eventuelt har dokumentert at alt er i orden.

- Hvis noen har gjort seg skyld i en formell feil, men de faktiske forholdene er i orden, er det en hard dom å stenge noen ute fra samarbeidet. For øyeblikket har vi ikke samarbeid, og vi avventer dokumentasjonen fra firmaet, sier han.

Ifølge Texdahl sjekket ETØ boforhold og lønn for de polske arbeidstakerne før firmaet ble leid inn til oppdraget på St. Olavs Hospital.

- De ansatte har betryggende bo- og sanitærforhold i et leid hus. Etter hva de ansatte opplyste til oss, er lønnen over minstetariffen på fagområdet. Vi har sett arbeidsavtaler og andre papirer til en polsk kollega av de to, og alt var i orden. Vi så ingen grunn til å tenke at noe annet er tilfelle for disse to, sier Texdahl.

En lovendring fra 1. januar i fjor gir Arbeidstilsynet rett til å pålegge alle bedrifter som opererer i Norge å gi opplysninger om virksomheten.

- I og med at det drøyer med å få inn de opplysningene vi har bedt om, har vi mistanke om at det foreligger sosial dumping. Men det er vanskelig for oss å vurdere om firma Skipperud har gjort seg skyld i noe så lenge informasjonen mangler, sier senioringeniør Anders Gjervan i Arbeidstilsynet i Midt-Norge.