Boligblokk-kollapsen i Ålesund

Vi vet fortsatt ikke årsaken til at en nesten ny boligblokk i Ålesund kollapset natt til i dag. Mye tyder på at en del av fjellgrunnen bak blokken har løsnet og rast inn i bygningen. En boligblokk er selvsagt ikke dimensjonert til å tåle slike krefter. I første omgang er det nå viktig at man berger ut personer som fortsatt befinner seg i blokken. Dette er et vanskelig og farlig arbeid. Etter som tiden går svinner håpet om å redde ut noen i livet.

 

Heldigvis er det ikke ofte at vi har slike ulykker i Norge, men det hender. Det er ikke mange årene siden vi hadde en tragisk ulykke i Hatlestad Terrasse i Bergen hvor det også var en bygning som ble smadret av et jordras.

I mange bynære strøk er det bygget veldig tett og ofte på utsatte steder. Slik de klimatiske forholdene utvikler seg, må vi kanskje legge enda større vekt på grunnundersøkelser før vi bebygger områdene. Alt som blir satt opp utgjør vekt - og blir denne vekten for stor kan grunnen under gi etter. Mange steder kan det gi fatale følgeskader.

Vi regner med at saken i Ålesund blir analysert på alle mulige måter. Men det er all grunn til å sjekke også nabolaget. Når fjellet først rører på seg, kan det skape svakheter også andre steder.

Men som sagt - det viktigste nå er å få berget ut de personene som fortsatt ligger i ruinene. Men mulighetene for å få dem ut i livet synes nå vanskelig. Det brenner - og gass lekker ut fra propantanken med 2,5 tonn propan. Men man må ha håp så lenge man kan. 

PS! Vi hadde ikke før lagt ut denne lederen før det kom melding om nye ras bak boligblokken. Dette viser at denne saken må tas med det største alvor.