Sentrale medarbeidere på byggsiden i Enova er fra venstre Håvard Solem, Dag Rune Stensaas og Frode Olav Gjerstad.

- Nøkkelbransje for klimaarbeidet

Med over 200 deltakere var årets byggkonferanse det den største i Enovas historie. 

Store var også tankene om fremtiden som ble presentert av de forskjellige foredragsholderne. – Av de globale klimautslippene utgjør utslippene knyttet til bygg 35 prosent, slo konst. Adm. direktør Fritjof Unander i Enova fast i sitt åpningsinnlegg.

- Energieffektivisering og strømsparing har blitt oppfattet som litt traust og lite viktig, men slik er det ikke. Dette arbeidet er minst like viktig som CO2 håndtering og havmøller, understreket statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartementet, som i sitt foredrag påpekte at dette temaet har vært undervurdert i klimadebatten.

- Det vil skje et skifte i byggeierens syn på energibruk når man kjenner det på lommeboka at strømmen blir dyrere. Dette vil bli tydelig når energimerkeordningen for bygg kommer. I tillegg vil bevisstheten bli ytterligere forsterket når det innføres en påbud om strømmålere som viser strømbruken kontinuerlig fra minutt til minutt, fortalte Størvold.

- Det er et problem at kunden ser på krona i kjøpsøyeblikket, og det gjør at vi ikke selger flere hus som bruker lite energi. Vi ønsker at byggherrene bestiller bedre produkter, det er de som legger premissene. Bestill riktig og byggenæringen vil tilby gode og energiriktige bygg! erklærte direktør utdanning Jørgen Leegaard i Byggenæringens landsforening, men han pekte også på at næringen selv kunne bli bedre til å benytte seg av ny kunnskap rundt om kring på de ulike arbeidsplassene i landet.

- Byggenæringen er en stor næring og en fragmentert næring, men vi har dessverre ikke historie for å være en lærende næring. Vi må bli bedre til å ta ny kunnskap i bruk. Byggforsk-forskningen blir ikke fulgt opp av bedriftene, de får ikke med seg den nye kunnskapen. For å nå ut til de mange må man bruke byggeplassen som læringsarena og kurssted. Utdanningen av fagarbeidere, teknikere og ingeniører må tilpasses nye krav og ny kunnskap, oppfordret Leegaard.

Konferansens første dag var preget av optimisme for det videre energiarbeidet i bransjen men som så ofte i denne debatten ønsket de fleste seg en større etterspørsel etter energieffektive bygg. - Nye boliger er vesentlig mer energieffektive nå enn de var tidligere. Men vi ser det er en lang vei å gå før det blir etterspørsel etter lavenergihus i markedet, forklarte teknisk sjef Lars Myhre i Boligprodusentenes forening.

- Vi ser at de fleste aktørene i byggenæringen kan levere energieffektive bygg, men det er en utfordring å gjennomføre en kompetanseheving i alle deler av bransjen slik at energihensyn blir tatt i alle faser av et prosjekt, fra den som bestiller til de som jobber ute på byggeplassen, oppsummerte Håvard Solem, områdeleder BBA i Enova.