Spår lønnsfest til våren

Lønnsfesten i norsk arbeidsliv fortsetter og årets lønnsoppgjør kan bli det beste på ti år.

- Lønnsveksten har vært ganske stor de siste årene, og vi forventer at det vil komme en ytterligere vekst i år, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til NTB.

Arbeidsmarkedet er stramt og arbeidsledigheten er rekordlav, Aamdal tror derfor at lønnsveksten vil bli på 6 prosent i 2008. Det blir i så fall den høyeste veksten på ti år: i 1998 økte lønningene med 6,2 prosent.

Økonomen mener at norsk økonomi vil tåle en så høy lønnsøkning, og at prisstigningen ikke vil gå av skaftet.

- Vi tåler et år med stor økning, men det kan ikke vedvare over tid. Vi tror derfor at lønnsveksten går noe ned neste år, sier Aamdal.

Et stort flertall av næringslivsledere DnB NOR har spurt har forventninger om høyere lønnspress. Hele 75 prosent mener at dere bedrift tåler økt lønnspress.

- Dette er med på å underbygge synet vårt om rekordvekst, sier Aamdal.

Usikkerhet om AFP

Avtalefestet pensjon (AFP) vil bli et sentralt punkt i vårens tariffoppgjør. Forhandlingene om AFP kan føre til en ytterligere lønnsvekst.

- Hvis AFP-avtalen skulle bli svekket, tror jeg det vil komme motytelser til arbeidstakerne. Da er det store muligheter for at den kommer i form av en enda høyere lønnsvekst, sier Aamdal.

Han er usikker på hvor sterk lønnsvekst norsk økonomi tåler, og sier at det også er avhengig av om den største økningen kommer i offentlig eller privat sektor.

Gullalder

Norsk økonomi har vært inne i en gullalder, og økonomene i DnB NOR vil ikke si at gullalderen ennå er over. Til tross for internasjonal finansiell uro fortsetter den økonomiske veksten i Norge.

- Vi tror at det kommer til å bli en ganske høy vekst i år, dog noe lavere enn det var i fjor. BNP-veksten for fastlandsøkonomien blir i overkant av 3,5 prosent, ned fra 5,8 prosent i fjor, tror Aamdal.

Høye råvarepriser, god inntjening, stramt arbeidsmarked og høy lønnsøkning gjør at han tror norsk økonomi ikke vil bremse mye med det første.

Snart rentetoppen

Styringsrenta til Norges Bank er 5,25 prosent. Økonomene i DnB NOR mener at rentetoppen nås i juni, da de tror styringsrenta vil bli satt opp til 5,5 prosent.

- Vi tror renteøkningen kommer i juni, når lønnsoppgjøret er i havn. Da er også de internasjonale utsiktene mer tydelige, sier Aamdal.

Deretter tror han renta holder seg på 5,5 ut året.