Landets største skogvernområde etablert

Trillemarka-Rollagsfjell i Buskerud blir landets største skogvernområde. Kun seterdrift, vedhogst, jakt og fiske vil bli tillatt i området på 147 kvadratkilometer.

Vernesaken har ligget lenge på regjeringens bord. Tirsdag ettermiddag ble det klart at regjeringen går for en mellomløsning som er foreslått av Direktoratet for naturforvaltning.

Som kompensasjon etableres et utviklingsfond på 30 millioner kroner som skal forvaltes av de tre kommunene, Sigdal, Rollag og Nore og Uvdal. I tillegg går 2 millioner kroner til en ny forvaltningsplan og fem millioner kroner skal gå til skjøtsel av seterområder og gamle veier.

Arter på rød liste
- Trillemarka-Rollagsfjell er et område med unike verdier. Jeg håper på et godt samarbeid mellom vernemyndigheter, kommuner, grunneiere og andre parter slik at vi får på plass en god forvaltning og en bærekraftig bruk av dette verdifulle området, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Trillemarka er ett av Norges største områder med sammenhengende gammelskog, og utgjør et åsparti mellom hoveddalførene Sigdal og Numedal i Buskerud. Innenfor dette skogvernområdet er det registrert hele 129 rødlistearter.

Saken har vært en skikkelig miljøknipe mellom regjeringspartiene SV, som har stått på verneinteressentenes side, og Sp som har stått på for grunneierne. Aps gruppe har vært delt.

Miljøorganisasjonene har hele veien engasjert seg sterkt i saken, og presset ble lagt videre på Erik Solheim da han tok over som miljøvernminister i fjor høst.

Tre alternativer
I fjor høst leverte 100 ordførere, med de berørte ordførerne i spissen, en samlet støtteerklæring for den minst omfattende løsningen som omfattet vern av 100 kvadratkilometer.

Det har vært diskutert tre forskjellige vernealternativer: En frivillig verneløsning utarbeidet av de tre kommunene og grunneierne på 100 kvadratkilometer, et alternativ fra Direktoratet for naturforvaltning på rundt 150 kvadratkilometer og et forslag fra Norsk institutt for naturforskning på om lag 200 kvadratkilometer.