Behov for 50 000 nye boliger

Det er behov for å bygge 50 000 nye boliger i året for å holde tritt med befolkningsveksten og velstandsutviklingen.

Det var seniorøkonom Kjell Senneset hos Prognosesenteret som slo fast dette på selskapets prognoseseminar.

Senneset dokumenterte det årlige nybyggingsbehovet frem mot 2020 med å vise til at boligbestanden må økes med 25-30 000 enheter for å holde tritt med befolkningsøkningen. Videre går 15-20 000 med til å erstatte skrotede boliger. Og endelig vil levestandarden øke etterspørselen med 5-10 000 boligenheter i året.

Mer enn 33 000 enheter

- Selv om det for tiden bygges rekordmange boliger her til lands, så trengs det å bygge langt fler enn de om lag 33 000 nye boligene som bygges årlig nå, sa Senneset som imidlertid innrømmet at det er stor usikkerhet knyttet til hva fremtiden vil bringe når det gjelder boligbyggingen.

- Hvis byggenæringen ikke klarer dette, vil prisstigningen innen boligmarkedet fortsette med å ligge langt over prisstigningstakten i samfunnet for øvrig, fastslo Senneset som advarte mot en situasjon med høye brukt- og nyboligpriser som kunne presse etterspørselen ned.

Mer næringsbygg

Når det gjelder bygging av offentlige og private næringsarealer, er prognosene bestem av utviklingen i Fastlandsnorges økonomi som for de nærmeste fem årene fortsatt er på opptur.

- Til tross for høyt nivå på nybygging i dag, er dette langt fra nok til å holde tritt med veksten i den norske økonomien. For å gjøre det, må fullført næringsareal øke til om lag 7 millioner kvadratmeter årlig, fastslo Senneset.