Flere land forbi Norge på korrupsjonslista

Til tross for flere års oppmerksomhet mot korrupsjon, passeres Norge av flere land på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

På lista der Transparency International har rangert 180 stater i forhold til korrupsjon, havner Norge på niende plass, ned en plass fra de to tidligere årene. Norge skårer 8,7 poeng av i alt 10.

- Det er en marginal forskjell fra året før, men det som er bekymringsfullt er at flere land har passert oss på lista, sier generalsekretær Jan Borgen i Transparency International Norge til NTB.

Det har i løpet av de siste årene vært rettet økt søkelys mot korrupsjon, blant annet er lovverket strammet inn, flere korrupsjonssaker har havnet i rettssystemet, og det har vært en høy grad av bevissthet både i offentlig sektor og i privat næringsliv. Likevel har Canada og Nederland gått forbi Norge på korrupsjonslista.

Ser ikke seg selv
Borgen sier at spørreundersøkelser viser at ansatte både i offentlig forvaltning og privat næringsliv er opptatt av å forebygge korrupsjon, men «alle» tror at det er noe som skjer andre steder og ikke på ens egen arbeidsplass.

- Selv om bevissthetsnivået har økt, har det ikke økt nok i forhold til egen bedrift og bransje. Mange fortsetter å bortforklare og skyve problemene under teppet. Det blir med snakket, i praksis skjer det lite, sier Borgen.

Han etterlyser også mer trykk i organisasjonene for å få saker gransket og etterforsket internt.

Politiet henlegger
Borgen mener også at det er veldig viktig at Økokrim og politidistriktene får mer ressurser til å etterforske korrupsjonssaker.

- Vi har sett at flere saker som har vært offentlig omtalt ikke har blitt etterforsket av Økokrim. Hvis politiet og påtalemyndighet ikke griper inn i disse sakene der det foreligger håndfaste opplysninger om potensiell korrupsjon, kan man spørre seg om når de da skal gripe inn, sier Borgen.

Han mener at lovgivningen er god nok, men at den må håndheves i praksis.

Verst i Norden
Norge kommer dårligst ut av de nordiske landene. Danmark og Finland ligger sammen med New Zealand på topp og er verdens minst korrupte land, med en skår på 9,4. Sverige følger på en delt andreplass med 9,4 mens Island er nede på en sjetteplass med 9,2.

Jan Borgen forklarer det med blant annet nordmenns naive innstilling.

- Jeg tror de andre nordiske landene har en sterkere vilje til å kontrollere og forebygge korrupsjon. I tillegg er oljesektoren stor i Norge, og det er en bransje med stor grad av risiko for korrupsjon, sier Borgen.