Haga tar opp hjemfallsrett med EU-kommissær

Kommunalminister Åslaug Haga (Sp) vil ta opp den norske hjemfallsretten med EUs distriktskommissær Danuta Hübner, som nå er på en tre dagers tur i Nord-Norge.

Haga har invitert polske Hübner til Nord-Norge for å få innblikk i Norges geografi og utfordringer i forhold til distriktspolitikk. Avgjørelsen i EFTA-domstolen om at Norges hjemfallspraksis er mot EØS-reglene, kom etter at programmet for denne turen var lagt. Men nå får Haga sjansen til å snakke om saken med Hübner.

- EFTA-domstolens avgjørelse i hjemfallsaken tidligere denne uken er allerede tatt opp, men det vil være et tema videre på turen med Danuta Hübner, sier Haga til Nationen.

Hübner understreker at Norge og EU har mange like utfordringer i regionalpolitikken. Hun er samtidig klar over EØS-avtalens regelverk.
- Prinsippene om lik behandling er grunnleggende innen EØS-avtalen, og alle kan ikke alltid bli fornøyde, sier Hübner.

Haga mener hjemfallsretten er et viktig virkemiddel for regional utvikling i Norge. Kommunalministeren mener det vil være umulig å få en endring som innebærer at formidable ressurser overføres fra lokalt til nasjonalt nivå.