Arbeidet med ny AFP-modell startet

Utvalget som skal utforme den nye AFP-ordningen for ansatte i privat sektor møttes for første gang torsdag.

 

Utvalgets leder, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), forsikrer at den nye ordningen skal bli like god som den vi har i dag.

Samtidig tilføyer han at det også i forhold til AFP skal være lønnsomt å jobbe. Det skal ikke være noen former for avkorting for folk som har jobb i tillegg til pensjon, sier Hanssen til NTB.

Statsråden sier regjeringen har tatt høyde for eldrebølgen i sin kostnadsvurdering. Han ser utvalgets arbeid som en start på hovedoppgjøret i norsk arbeidsliv våren 2008.

Alle er med
Det siste skyldes at lederne for LO og NHO pluss lederne i de andre store organisasjonene for arbeidstakere og arbeidsgivere er med i utvalget som møttes torsdag.

- Når utvalgets arbeid er ferdig i desember, vil organisasjonene vite hva de har å forholde seg til under hovedoppgjøret noen måneder senere, sier Hanssen.
- Vårt utgangspunkt er at AFP heretter skal være et tillegg til den fleksible alderspensjonen i folketrygden. Det betyr et påslag som gir høyere samlet pensjon for dem som er med i ordningen enn det personer som bare mottar alderstrygd får. Samtidig skal ordningen gi god motivasjon til videre arbeid, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Statens bidrag
Hanssen sier det er en forutsetning at staten skal bidra med samme andel av den totale finansieringen som i dag.
- Det gjør vi fordi AFP fortsatt skal sikre at de som ønsker å gå av ved 62 års alder skal kunne gjøre det på en verdig måte. De som i tillegg vil arbeide noe får ikke avkorting i pensjonen og i tillegg opparbeider de seg opp nye poeng i folketrygden for den arbeidsinntekten de har mellom 62 og 67 år, sier Hanssen.
Statens bidrag i dagens ordning er et tilskudd som dekker 40 prosent av utgiftene. I tillegg kommer kostnader knyttet til gunstige skatteregler og regler for opptjening i folketrygden.

Arbeids- og inkluderingsministeren sier at en tilpasset AFP-ordning skal ha et langsiktig perspektiv, være troverdig og forutsigbar, og statens bidrag skal være forankret i lov.