Cramo satser på HMS

Cramo oppretter en egen stilling for Kvalitetssikrings- og HMSansvar i ledergruppen.

 - Dette er et satsingsområde for oss som det er viktig å forankre på toppnivå, sier Tor H. Loraas, nyutnevnt KS/HMSsjef.


Loraas kommer fra stillingen som Distriktssjef i Distrikt Nord, der han hadde ansvaret for syv utleieavdelinger, inklusive utleie til to store industriprosjekt; Melkøya og Ormen Lange. Siden han ble ansatt i Cramo i 1999, har Loraas tidligere hatt stillinger som selger, avdelingsleder og Internrevisor. Følgelig kjenner han bedriftens styrker og svakheter godt.

- Gjennom eget HMS-arbeid skal vi bidra til en bedriftskultur som forutsetter bred medvirkning og et forsvarlig arbeidsmiljø, samt at det skal handles lokalt. Det siste er spesielt viktig i en bedrift som har spredt lokalisering i hele landet, sier han.

 

Strategisk vekstsatsning

Loraas forteller at Cramo har hatt en formidabel vekst de siste årene og har derfor stor nytte av å arbeide med KS og HMS. Han mener at dette vil være med på å trygge en tilsvarende vekst i fremtiden. Selskapet er sertifisert innen kvalitet og miljøstandardene ISO 9001 og 14001, og har arbeidet aktivt med HMS-spørsmål de siste årene.


- Dette kan ikke lengre være en tilleggsfunksjon for en i staben. Som en følge den veksten vi er inne i, ligger det et stort ansvar på organisasjonen for opplæring av medarbeidere samt fullt fokus på KS og HMS. Flere årsverk kan potensielt bidra til flere skader dersom man ikke ligger i forkant, sier Loraas.

 

Forankring
Han mener at opprettelsen av en egen ansvarlig for kvalitet og HMS i ledergruppen, medfører en bedre satsing på områdene fordi alle spørsmål om KS og HMS heretter vil bli tatt direkte i ledergruppen, uten mellomledd.

- Et ytterligere grep for å forankre dette i alle ledd av Cramos ledelse, er at alle ledere i bedriften skal gjennomgå eksterne kurs innen HMS, forteller han.

Bedre resultat

Ifølge Loraas er et godt og trygt arbeidsmiljø en meget viktig trivselsfaktor på arbeidsplassen.

- Arbeidsmiljøet styrker kvaliteten på de tjenestene Cramo leverer. Resultatet av et godt miljø kan blant annet være redusert sykefravær, stabil arbeidsstokk og mindre bruk av uerfarne vikarer. Det igjen bidrar til at bedriften tjener mer penger, sier han.

- Vi har et mål om at alle våre ansatte skal være på jobb hver dag. Dersom noen av diverse årsaker ikke er i stand til å utføre de oppgavene de vanligvis utfører, skal vi legge tilrette for at de i perioder kan utføre annet arbeid.

Økte krav i markedet

Han forteller videre at de møter økende krav fra markedet om HMS og KS. Spesielt gjelder det innenfor olje- og industrisektoren.

- Denne trenden kommer til å spre seg til flere bransjer. Et velfundert HMS-system gir både egne ansatte og kunder trygghet. Cramo ønsker å bidra til å redusere ulykker og uønskede hendelser i de bransjer vi driver utleie til.

- For oss er det viktig at Cramo bidrar til å trygge kundenes HMS arbeid. Det skal vi gjøre gjennom blant annet moderne og vedlikeholdte maskiner samt opplæring i sikker bruk. Vi har motiverte medarbeidere som er opplært til å rette seg etter de spesielle KS og HMS krav kundene måtte ha på de forskjellige prosjektene.