Byråd for byutvikling i Oslo, Rasmus Reinvang (MDG). Foto: Herman Søndenaa

Nå skal Oslos bygg bli mer fargerike - utvikler nye fargeveileder

Byrådet i Oslo starter arbeidet med en fargeveileder for å motivere til økt fargebruk og variasjon i materialvalg.

– Vi ønsker å sette farger på Oslo. Vi lager derfor en veileder for fargebruk i byen, sier byråd for byutvikling Rasmus Reinvang i en pressemelding.

Han peker på at det i en lang periode har det vært mindre farger på nye bygg i hovedstaden.

– Det er trist og det ønsker vi å gjøre noe med. Vi må ta fargene tilbake i arkitekturen og i bybildet. Farger og ulike materialvalg skaper trivsel og er viktig for psykisk helse. Farger og materialvalg kan bryte opp ellers litt kjedelige fasader. Vi trenger farger og variasjon: Det skaper identitet, det gjør noe med omgivelsene og det gir en bedre opplevelse av byen, sier byråden.

Veilederen skal ifølge byrådet utvikles med vekt på eksempler og paletter med særlig blikk på Oslos historiske fargebruk.

– Det vi bygger, skal stå i 100 år, minst. Da må vi tenke på detaljene. Farger og variert materialbruk påvirker folk. Vi blir deprimerte av grå lukkede fasader. Vi trenger farger og variasjon som skaper gode inntrykk og opplevelser i byrommene, sier Reinvang.

Det er Plan- og bygningsetaten som får i oppdrag å utvikle fargeveilederen som skal gi gode råd både til innbyggere, utbyggere, borettslag, planleggere, saksbehandlere og andre - enten det er nybygg som skal oppføres eller det er et borettslag som skal rehabilitere fasaden.

Deltakere fra fag- og bransjemiljøer, ulike fagfora for fargefeltet, forskningsmiljøer, utbyggere, eiendomsforvaltere, arkitekter, designere, kommunale og statlige etater med ansvar for byrom og arkitektur skal bidra.
– Medvirkning er viktig og vi ønsker at ulike aktører bidrar slik at veilederen blir så god som mulig. Fargebruk bør være klok og veltilpasset, så det ikke blir glorete eller feil. Veilederen skal bidra til å skape en bredere bevissthet rundt farger og materialbruk og en bedre fargekultur i Oslo, sier byråden.