– Boligsalget i januar ligger 32 prosent over samme måned i fjor, og dette er en god start på året, sier Per Jæger.

Januar preget av et meget godt salg - men lav igangsetting

– Salgstallene for januar er veldig gode, og vi hører boligprodusentene er optimistiske med tanke på det nye året, sier adm. dir. per Jæger i Boligprodusentens Forening.

– Boligsalget i januar ligger 32 prosent over samme måned i fjor, og dette er en god start på året. Medlemmene peker på at de er glade for at man nå er ferdig med 2018 – og i gang med 2019, legger Jæger til. 

Ser vi på siste 12 måneder, ligger salget totalt tre prosent over forrige 12 månedersperiode. Eneboliger og småhus ligger 8 prosent under, mens leiligheter ligger 16 prosent over.

Salget av småhus og leiligheter lå henholdsvis 52 prosent og 66 prosent, over januar i fjor, mens eneboliger lå 15 prosent under. De siste 12 månedene er det solgt 27.859 boliger.

Imidlertid ble igangsettingen lav – den laveste som er registrert siden 2010.

– Igangsettingen av boliger i januar ble svært lav, og ligger 18 prosent under samme måned i fjor. Vi har ikke registrert en dårligere start på året når det gjelder igangsetting siden denne målingen startet i 2010. Samtidig var igangsettingstallene meget høye i desember – så snittet de siste to månedene er bra, sier Jæger.

Han peker på at det spesielt er igangsettingen av leiligheter, 51 prosent under januar i fjor, som slår ut. Igangsettingen av småhus ligger 23 prosent over, mens eneboliger 7 prosent under januar i fjor.

Ser vi på siste 12 måneders igangsetting ligger vi nå 2 prosent under forrige 12 måneders periode totalt. Igangsettingen av leiligheter ligger over med 5 prosent og igangsettingen av småhus og eneboliger ligger henholdsvis 10 prosent og 9 prosent under.

– De siste 12 månedene er det igangsatt 29.252, legger Jæger til.

I bransjen er man nå spent på det videre bildet – og om man klarer å holde oppe salgstakten.

– Det er god balanse i Oslo-markedet, og det kommer en god del boliger ut i hovedstaden i den nærmeste tiden. På noe lengre sikt trenger vi flere regulerte tomter for å kunne dekke behovet– samt at man forventer at veksten i Stor-Oslo også i stor grad skal tas i Akershus. For øvrig ser vi at det bygge veldig mye i Trondheim, som er det virkelige vekstområdet nå, sier Jæger.