Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener kamp mot ulovlig avskoging er avgjørende for å nå målene i Parisavtalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Norge bruker 145 millioner kroner på kamp mot ulovlig regnskoghogst

Norge gir 145 millioner kroner i støtte til et samarbeid mellom Interpol, FN og det norske senteret RHIPTO for å bekjempe ulovlig hogst i regnskogen.

– Det er avgjørende å øke og intensivere kampen mot skogkriminalitet for å nå Paris-avtalens klimamål og FNs bærekraftmål, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i en felles pressemelding

Store regnskogland har anslått at ulovlig hogst kan utgjøre opptil 50–85 prosent av avskogingen, ifølge pressemeldingen.

Norge skal støtte et samarbeidsprosjekt mellom Interpol, FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNDOC) og RHIPTO Norsk senter for global analyse, som er eksperter på miljøkriminalitet knyttet opp til organiserte kriminelle og konflikter.

– Miljøkriminalitet har økt mye i omfang de siste årene, og genererer milliarder i ulovlig fortjeneste for kriminelle som også er involvert i korrupsjon, hvitvasking av penger og andre former for smugling, sier Interpols generalsekretær Jürgen Stock i pressemeldingen.

De tre organisasjonene skal hjelpe land i Latin-Amerika og Sørøst-Asia til å bli bedre på å håndheve loven, etterforske lovbrudd og styrke påtalemyndigheten og annen innsats som skal forhindre ulovlig hogst og smugling.