Sakariga Ali fra Oslo er godt fornøyd med innsatsen i NM i taktekking for lærlinger.Takmester Tore Antonsen i Mestertak er ansvarlig for årets takmesse.Bransjedirektør Susanne Vist i Takentreprenørenes Forening er en viktig person under årets takmesse i Trondheim.Juryen i arbeid.

Godt fornøyd med innsatsen i første NM i taktekking for lærlinger

19 år gamle Sakariga Ali fra Oslo er strålende fornøyd med innsatsen i det første NM i taktekking for lærlinger. Sammen med 13 andre lærlinger fra hele Sør-Norge har han sveist og limt i hele dag for å få best mulige resultat.

– Jeg kan gjerne tenke meg å bli taktekker, og har også fått gode signaler om fast jobb når læretiden er over, forteller Sakariga Ali til Byggeindustrien som har lærlingekontrakt hos firma Hesselbergtak i Oslo. Han var ferdig med oppdraget i god tid før fristen gikk ut, og ventet bare på at dommerne skulle bedømme resultatet. Dommerne var for øvrig aktive under hele konkurransen for å påse at arbeidsstillinger, arbeidsmetoder og holdninger var de beste.

Lærlingene som deltok var fra 18 til 22 år. Noen har bare ett år bak seg i bransjen, mens andre hadde vært taktekkerlærling i tre år.

– Og det tar vi selvsagt hensyn til i vår bedømmelse, sier hoveddommer, Rolf Eidem til Byggeindustrien.

19-åringen Ali begynte på tømrerlinjen på videregående skole, men da det kom tilbud om lærlingeplass innenfor taktekkerfaget for halvannet år siden, skiftet han beite. Og det har han ikke angret på siden.

– Stressende, men moro, er Alis dom over sin innats i det første taktekker-NM for lærlingene.

Blir gjentatt
Det er også store sjanser for at NM i taktekking for lærlinger blir gjentatt. Både bransjedirektør Susanne Vist i Takentreprenørenes forening (TEF) og Tore Antonsen, takmester og ansvarlig for årets utgave av Norges Takmesse 2018, er skjønt enige i at dette neppe er siste gang at taklærlingene får prøve seg med nummer på brystet.

Fredag er det de utlærte som skal i ilden. Ikke mindre enn 35 tremannslag er påmeldt til dette som blir det tredje Norgesmesterskapet i taktekking for lag.

Hele den store foajeen hos Clarion Hotel & Congress på Brattøra i Trondheim er fylt med utstillere og stands fra hele bransjen til dette store takarrangementet. Fra produsenter av takbelegg og spesialverktøy til taktekkeentreprenørene. Nærmere 50 stands til sammen, og innpå 500 påmeldte deltakere slik at Trondheims største hotell, er sprengt og vel så det.

Å arrangere en egen utstilling med alt hva faget tilhører er av relativ ny dato. Ideen er trøndersk, og hadde sitt utspring i trøndersk mesterskap i taktekking i 2011.

Trøndersk påfunn
– Ideen startet egentlig som et litt originalt påfunn i forbindelse med et sosialt arrangement vi hadde, forteller Tore Antonsen. «Påfunnet» ble så vellykket at de året etter, i 2012, også tok med Møre og Romsdal og arrangerte midt-norsk taktekkermesterskap. Da taktekkermiljøet i resten av landet hørte hva trøndere og møringer drev med, ville de også være med, og det første ordentlige NM i taktekking ble arrangert i Trondheim Spektrum i 2013. To år senere var det Gardermoen som var arenaen før de igjen samles i Trondheim i år. Antonsen håper det blir Trondheim også neste år. Det kan imidlertid ikke Susanne Vist garantere. Det hun nesten kan garantere, er at dette ikke blir siste gang. Men om neste NM blir om to eller tre år gjenstår å se.

– Vi skulle gjerne også ha hatt med oss blikkenslagerne. De er et nær beslektet fag til oss, og vi har prøvd å få dem med oss, men så langt ikke lykkes, sier Tore Antonsen.

Nå har Norges Takmesse blitt noe langt mer enn en håndverkskonkurranse. Først og fremt har dette blitt en profesjonell fagmesse som samler bransjefolk fra hele landet til både faglig og sosialt samvær.

– Vårt mål er å skape et felles samlingssted for hele takbransjen, der vi kan knytte kontakter og utveksle erfaringer. Mange av bedriftene som er her, deltar også på flere av de store byggvaremessene, men der er det lett å drukne blant alle de store aktørene i byggebransjen. Derfor er det fint med et arrangement som dette, sier Susanne Vist til Byggeindustrien.

Det er ikke bare mesterskap og utstilling som går for seg på Norges Takmesse. Et eget fagseminar gjennomføres, og mange bedrifter og kontaktpersoner av ulike slag benytter anledningen til å holde møter.

Hvem som stikker av med førstepremiene både for lærlinger og for lag, blir kjent i fredag kveld der årets takmesse avsluttes med en større bankett.