Illustrasjonsfoto: Skanska

Skanska vil standardisere digital riggplanlegging

Byggenæringen er inne i en digital revolusjon. Stadig flere prosesser og oppgaver løses i dag digitalt. Skanska tar nå til orde for at digitale riggplaner laget i pdf-verktøyet Bluebeam skal bli bransjestandarden. 

Skanska satser tungt på digitalisering og har en ambisjon om å være ledende i næringen innenfor dette feltet. De mener at gjennom digitale arbeidsprosesser kan oppgaver løses mer effektivt og med høyere kvalitet enn tidligere. 

- Så langt viser erfaringene at Bluebeam leverer på begge disse punktene. Verktøyet gjør det enkelt å lage riggplaner basert på symboler og objekter. Bluebeam håndterer både 2D- og 3D-pdf-er, og det kan enkelt linkes til andre pdf-er gjennom bruk av hyperkoblinger. Ved å importere landskapsfiler, og deretter legge til objekter og symboler, får man en riktig skalert riggplan som man blant annet kan bruke til å ta mål der det er behov, sier Kristian Balke, leder for Skanskas BIM-avdeling.

Han ser mange fordeler med å bruke Bluebeam til å lage digitale riggplaner.

- Styrken i programmet er at det er et svært enkelt brukergrensesnitt og at det er veldig enkelt å holde en oppdatert riggplan. Det er også mulig å lage og vise planen med ulike lag, som gjør at en omfattende plan blir mer oversiktlig. Skanska har begynt standardiseringsarbeidet internt i organisasjonen, og har derfor begynt å utarbeide et symbol- og objektbibliotek tilpasset det norske markedet, med veiskilt og sikkerhetssymboler, sier Balke.

Han peker på at standardiseringen av riggplaner også kan bidra til å bedre sikkerheten på bygg- og anleggsprosjekter. Skanska har over lengre tid jobbet med å utvikle et eget objekt- og symbolbibliotek. Nå ønsker de å dele dem med resten av næringen.

- Tradisjonelt lager entreprenører riggplaner på forskjellig måte. For våre leverandører og underentreprenører er dette lite hensiktsmessig. Ved å standardisere symbolbruken på riggplaner i byggenæringen i Norge, vil det bli lettere å forstå og kommunisere rundt sikkerhetsspørsmål for alle involverte. Vi tror at dette vil bidra til å bedre sikkerheten i bransjen vår, sier Arild Berglund, sikkerhetssjef i Skanska.

- En oversiktlig rigg- og logistikkplan er et viktig verktøy i sikkerhetsarbeidet. Gjennom en felles standard for dette, med standardiserte objekter og symboler, vil prosjekter også få god veiledning til hva riggplanen også bør omfatte og ta hensyn til, sier Berglund avslutningsvis.