Anders Øien og Per Haugnes fra RBK sammen med prosjektleder Julie Dahl Benum og oppfinner Bjørn Aas tester den nye filterkurven på Lerkendal gjennom vinteren. Foto: Mona Sprenger

Innstrammingstiltak mot kunstgressgranulat – norskprodusert filter kan redusere problemet

En ny filterkurv fra Heimdal Industriservice samler opp kunstgressgranulat.

Innen 1. januar må alle kunstgressbaner ha utstyr for å samle opp granulatkuler fra kunstgressbaner. Granulatkuler i naturen og spesielt vann og havet, har blitt et miljøproblem.

Stortinget vedtok torsdag at det fra 1. januar skal være installert oppsamlingsutstyr på kunstgressbaner i Norge, for å forhindre at gummigranulat kommer ut i avløpssystemet, melder NRK.

1.500 tonn kunstgressgranulat forsvinner hvert år. Foto: Heimdal Industriservice/Miljøbaner

Filterkurv kan samle opp 70 prosent

Heimdal Industriservice har allerede en løsning for oppsamling klar for markedet. Bedriften produser og selger nå en filterkurv som samler opp 70 prosent av granulatkulene.

VA-forum var først ute med nyheten om at bedriften i samarbeid med NTNU Technology Transfer har produsert flere prototyper og har videreutviklet produktet. Trondheim kommune er også med i prosjektet og i tillegg til Lerkendal vil kurven bli testet ut på Dalgård i Trondheim i vinter.

Besparelser for klubber og kommuner

– I samarbeid med NTNU har vi utviklet et filter som brukes i kummer rundt kunstgressbaner. Bakgrunnen er alle tonnene med granulatkuler som forsvinner fra banene hvert år. Cirka 40 prosent av kulene som blir borte, forsvinner ned i drenskummene og i kloakken, sier Lars Solberg. Han jobber med salgs- og markedsføring i Heimdal Industriservice.

Filterkurven plasseres i kummen og er enkel å tømme og vedlikeholde. Foto: Heimdal Industriservice/Miljøbaner

Ved hjelp av filteret kan en god del av granulatkulene som forsvinner nå tilbakføres på kunstgressbaner.

– Det blir dermed et stort innsparingspotensial for klubber og kommunene som eiere av baneanlegg, sier han.

Arbeidet med prototyper startet for 7-8 måneder siden.

– Målet er å samle det opp på en slik måte at granulatet ikke forvitrer og ikke blir mikrogranulatstøv, og det er viktig å få det tilbake på banen igjen. Da slipper klubbene å bruke penger på å kjøpe nytt granulat og sparer kostnader ved å legge det ut igjen, sier han.

15.000 tonn granulat forsvinner hvert år

Filteret kan imidlertid ikke samle opp alt granulatet. Maskestørrelsen kan ikke være for fin. Da vil ikke vannet renne ned i kummen.

Jørgensen anslår at det finnes 1.750 baner med kunstgress i Norge og at det hvert år forsvinner 1.500 tonn granulat fra  norske kunstgressbaner.

– Det høres ut som dere har et hit-produkt?

– Ja, det er et godt produkt og en enkel løsning på noe som har blitt et stort problem. Filteret skal vare i tre til fem år. Et baneanlegg har ofte flere kummer, og et baneanlegg med 11-er- kunsgressbane med helårsdrift vil tjene inn investeringen  i løpet av to til tre år. Miljøeffekten får man  fra dag én, sier han.