<p>INVITERTE PÅ BYGGEKINO: Førpremiere på 2018-versjonen av Norske byggeklosser var en av flere poster på programmet på Byggebransjens dag i Fredrikstad. Her er det tre fornøyde arrangører som gleder seg til filmen, fra venstre Hans Jørgen Sandli, Fagprosjekt, Håkon Glosli, Backe Østfold og Jan Erik Borgersen i Byggmester Håkon Hansen. Foto: Svanhild Blakstad</p>- Vi stortrives med å jobbe i byggenæringen, sier murerlærling Markus Hansen (t.v) og betonglærling Ole Kristian Levvel. Sammen med Backe Østfold-sjef Håkon Glosli møtte de byggfagselever på Byggebransjens dag i Fredrikstad. Foto: Svanhild BlakstadTonje Østerud og Marita Evensen fra Malermesterlauget på Byggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadRichard Høilund og Kataryna Szwech i Solid Entreprenør sto på stand for å rekruttere nye lærlinger. Foto: Svanhild BlakstadDet var fullt hus på Byggebransjens dag i Fredrikstad 15. februar. Foto: Svanhild BlakstadByggfagselever fra Malakoff videregående skole. Foto: Svanhild BlakstadUtdanningsleder Heidi Gamlesanne fra Fagskolen i Østfold møter elever på stand. Foto: Svanhild BlakstadDrone er et viktig hjelpemiddel for Park & Anlegg, som viste frem det avanserte verktøyet til interesserte elever. Foto: Svanhild BlakstadVeidekke og Øst AS på Byggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadPopulært med konkurranse om å slå ned spiker med færrest mulig slag. Foto: Svanhild BlakstadDet var fullt hus på Byggebransjens dag i Fredrikstad 15. februar. Foto: Svanhild BlakstadVG1-elever Marius Maurland Sjøstrand vil gjerne bli tømrerlærling og får gode tips av Richard Høilund i Solid Entreprenør. Foto: Svanhild BlakstadElever fra byggfagslinjer i Østfold besøkte XL Bygg og andre utstillere på Byggebransjens dag i Fredriktstad. Foto: Svanhild BlakstadByggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadSelbak Blikkenslagerverksted. Foto: Svanhild BlakstadIsola på Byggebransjens dag i Fredriktstad. Foto: Svanhild BlakstadByggebransjens dag i Fredrikstad. Foto: Svanhild BlakstadXL Bygg Knatterudfjellet var en av sponsorene på Byggebransjens dag i Fredrikstad. Foto: Svanhild BlakstadFagprosjekt på Byggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadHans Jørgen Sandli i Fagprosjekt og Tommy Hansen i AS Betongbygg. Foto: Svanhild BlakstadOpplæringskontoret for bygg- og håndverksfag i Østfold på Byggebransjens dag i Fredrikstad. Foto: Svanhild BlakstadByggebransjens dag i Fredrikstad. Foto: Svanhild BlakstadDet var mange som ville prøve å treffe spikeren på hodet på stand hos entreprenør Ove Skår. Foto: Svanhild BlakstadStort engasjement blant elevene i spiker-konkurransen. Foto: Svanhild BlakstadLærlinger fra Backe Østfold. Foto: Svanhild BlakstadMalermesterlauget på Byggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadByggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadJackon var en av sponsorene på Byggebransjens dag. Foto: Svanhild BlakstadHans Jørgen Sandli, Fagprosjekt, Håkon Glosli, Backe Østfold og Jan Erik Borgersen, Byggmester Håkon Hansen. Foto: Svanhild Blakstad

Traff spikeren på hodet med Byggebransjens dag

Det som startet som en løs idé om å ta med noen kunder på kino, endte med et storstilt rekrutteringsarrangement for elever og byggebransjen i Fredrikstad.

Med førpremiere på Norske Byggeklosser som bakteppe var det duket for en spennende inngang til nyskapningen Byggebransjens dag, som for første gang gikk av stabelen i plankebyen torsdag 15. februar.

160 VG2-elever fra bygg- og anleggsteknikk fikk en annerledes skoledag på Quality Hotel Fredrikstad, hvor lokale bedrifter fra byggenæringen deltok med egne stands for å vise hva bransjen kan tilby av yrkesmuligheter – og for å rekruttere lærlinger.

Hans Jørgen Sandli i Fagprosjekt. Foto: Svanhild Blakstad

Byggeindustrien møtte en travel primus motor og arrangør Hans Jørgen Sandli midt i havet av skoleelever, for anledningen i gule vester, og innrømmer at han er litt overveldet.

– Dette begynte som en løs idé om å ta med noen kunder og ansatte på førpremieren på Norske Byggeklosser, men nå står vi her og har salen full av elever og representanter fra den lokale byggenæringen og skoleverket. Det har vært en utrolig respons, sier han, og legger til:

– Jeg må rose mine bransjekolleger og firmaer som så entydig har stilt opp. I det daglige er mange av oss tøffe konkurrenter, men nå er jeg både ydmyk og stolt – og faktisk en smule rørt, innrømmer den robuste taktekkeren.

Viste frem bransjen

Til daglig driver Sandli takentreprenøren Fagprosjekt, og med på arrangørlaget har han fått Backe Østfold ved Håkon Glosli og byggmester Håkon Hansen. I tillegg er Østfold fylkeskommune med, i egenskap av skoleeier.

– Et av målene med å arrangere denne bransjedagen, er at elevene som er her skal komme seg i jobb og få seg en læreplass. Her har vi 13 ulike firmaer fra byggebransjen som trenger lærlinger, og det er en fantastisk mulighet for elevene til å vise seg frem. Samtidig får bedriftene vise hva de har å tilby, sier Sandli.

En rekke entreprenørbedrifter og andre firmaer med et stort spekter av fag er representert med egne stands på bransjedagen, både innen blikkenslagerfaget, ventilasjon, rørlegger, anleggsgartner, mur- og betong, byggtapetserer, taktekker, geoteknikk etc.

– Jeg er veldig stolt over det utrolig gode kollegiale samarbeidet vi har i nedre Glomma-regionen. Vi har fått med oss de største, de mellomstore og de mindre entreprenørene, og en rekke andre firmaer. Da jeg lanserte ideen om en bransjedag og spurte om de ville stille, fikk jeg ja med en gang, sier Sandli.

Trenger flere fagfolk

Administrerende direktør Håkon Glosli i Backe Østfold. Foto: Svanhild Blakstad

Administrerende direktør Håkon Glosli i Backe Østfold forteller at rekruttering står høyt på agendaen i selskapet. For tiden har entreprenøren fem lærlinger av cirka 50 håndverkere.

– Vi har et mål om å ha ti prosent lærlinger til enhver tid. Vi har to lærlinger som snart tar fagbrev, og derfor håper jeg at vi får tak i noen gode kandidater her i dag, sier Glosli til Byggeindustrien.

Han understreker at behovet for fagfolk er stort.

– Vi må øke andelen av fagarbeidere, og det er en viktig satsning for oss. I tillegg til å ta inn lærlinger, har vi stående tilbud til alle ansatte som ikke har fagbrev, men lang praksis, om å ta fagbrev, sier han.

Glosli påpeker at stadig flere offentlige byggherrer stiller krav om at minimum 40 prosent av arbeidstakerne har fagbrev.

– Vi ser ofte at underentreprenørene har lavere andel fagarbeidere, derfor må vi sørge for at flest mulig av våre ansatte har fagbrev. Det at flere byggherrer setter dette som krav, er positivt. Det fremmer den norske håndverker og er med på å skape nødvendig tilvekst til bransjen, sier han, og legger til at de unge som har valgt byggfag kan se frem til gode jobbutsikter i byggenæringen.

Med på stand har Backe Østfold-sjefen fått med seg betonglærling Ole Kristian Levvel, murerlæring Markus Hansen og tømrerlærling Jens Trobe. De er alle tre godt i gang med læretiden og har funnet seg godt til rette i en bransje hvor arbeidsoppgavene er mange og varierte.

– Jeg liker godt å jobbe i med bygg. For tiden jobber jeg på det nye helsehuset i Fredrikstad og skal ta fagbrev til sommeren. Både min far og farfar er murere, og er fornøyd med at jeg har valgt å gå i deres fotspor, sier Markus Hansen til Byggeindustrien.

På rett vei i skolen

Fagkonsulent Magne Hagen i opplæringsavdelingen i Østfold fylkeskommune kan fortelle at pilene peker rette veien når det gjelder interessen for bygg- og anleggsfag i fylket.

– Vi er inne i en veldig bra trend. De siste to årene har vi hatt femti prosent økning på disse linjene. Av våre seks skoler med BA-linjer er det totalt 260 plasser, og sist år hadde vi 310 søkere. Nå er det slutt på at mange elever bare «havner» i disse klassene, uten at de egentlig hadde tenkt å gå der, sier han.

Hagen viser til både læreplassgaranti og et tett samarbeid mellom fylkeskommunen, skolene og byggenæring som forklaringer.

– Vi jobber mye med å bygge gode nettverk og ha møteplasser. Vi er også mye ute i felten, blant annet møter vi elever i ungdomsskolen og forteller dem om bygg- og anleggsteknikkfag, sier han.

Hagen understreker også at det er viktig å fremheve alle fagene i næringen. – Innen bygg- og anleggsteknikk er det hele 33 yrker, og vi jobber for økt fokus på andre fag enn bare for eksempel tømrer og rørlegger.

Byggebransjens dag var delt i to bolker. Etter at elevene hadde fått med seg foredrag, standsbesøk, lunsj og kinopremiere, var turen kommet til de lokale bedriftenes egne ansatte som også fikk se førpremieren på Norske byggeklosser. I tillegg var det presentasjoner og foredrag av representanter fra næringsliv, Østfold fylkeskommune, Fredrikstad kommune og fra byggenæringen.

Betonglærling Ole Kristian Levvel, murerlærling Markus Hansen og tømrerlærling Jens Trobe sto på stand for Backe Østfold. Foto: Svanhild Blakstad