Mange flotte prosjekter ferdigstilt i 2017 - arbeidet med å kåre Årets Bygg og Årets Anlegg har startet

Det ferdigstilles hvert eneste år en rekke flotte og ikke minst viktige prosjekter rundt om i landet. Vi i Byggeindustrien følger byggenæringen tett, og har omtalt en rekke av disse prosjektene i løpet av 2017. Nå har også juryen startet arbeidet som til slutt skal ende ut i kåringen av årets beste prosjekter gjennom Årets Bygg og Årets Anlegg 2017.

Byggenæringen i Norge består av over 57.000 bedrifter og 235.000 ansatte som omsetter for over 520 milliarder kroner. Det betyr at det hver eneste dag skapes enorme verdier i og rundt denne næringen. I den siste utgaven av Byggeindustrien i 2017, utgave nummer 20, som er vår spesialutgave rundt årets ferdigstilte prosjekter, kan du se en god del av hva næringen har skapt gjennom året.

Denne oppsummeringen viser at det ikke er rent lite som er bygget i løpet av 2017 - totalt har vi med 245 prosjekter i den utgaven. Dette gir da en meget god pekepinn på hvilke typer bygg og anlegg som er fullført, i hvilken retning byggenæringen utvikler seg mot – men kanskje aller mest viser en slik sammenstilling av prosjekter hvilken kompetanse og skaperkraft som ligger i næringens mange virksomheter. Vi ser ikke minst at det grønne aspektet får et stadige større innpass både i bygg- og anleggsprosjektene – og mye arbeid legges ned i detaljene og det visuelle.

Vår oversikt over årets prosjekter omtaler i hovedsak de større prosjektene som er fullført, og vil dermed ikke ta med seg alt av hva som skapes innen byggenæringen – det ville nesten bli en uoverkommelig oppgave. Hver eneste dag ferdigstilles en rekke prosjekter rundt om i hele landet. Sammenstillingen gir likevel en god oversikt over hvilke prosjekter næringen er i stand til å skape, og vi ser mange bruker dette magasinet som et oppslagsverk i et lengre perspektiv – og gir dermed et godt øyeblikksbilde av byggenæringen anno 2017.

I år er det blitt fullført en lang rekke boligprosjekter – spesielt i de større byene. Det vil også neste år bli realisert mange boligprosjekter, men det er nettopp i boligsektoren usikkerheten er størst innen byggenæringen for tiden. Salgstallene har hatt en nedadgående kurve gjennom store deler av året, og dette vil etter hvert slå ut på igangsettingstallene. Forhåpentligvis vil markedet snart ha nådd bunnen og igjen ha en oppadgående kurve. Dersom dette ikke skjer, vil det kunne få konsekvenser både for boligbyggingen, men også øvrige deler av næringen og landets totale økonomi. Overordnet ser likevel 2018 meget positivt ut sett med byggenæringens øyne. Landets økonomiske situasjon er i stadig bedring, flere kommer i arbeid, oljeprisen er, å vei opp, og renten kommer til å forbli lav i lengre tid. Det legger til rette for en god aktivitet innen næringsbygg – og det offentlige skal også realisere en lang rekke både store og små prosjekter over hele landet. Samtidig vil anleggsmarkedet igjen nå en ny all-time high neste år – slik at aktiviteten skal ytterligere opp fra et allerede brennhett aktivitetsnivå. Utsiktene for byggenæringen ser dermed positive ut – noe vi kontinuerlig vil rapporterte om via Byggeindustrien og bygg.no gjennom hele neste år.

Om du har vært med på å fullføre et prosjekt som ble ferdigstilt i 2017 – eller kjenner til noen gode prosjekter, anbefaler vi å sende inn noen opplysninger til juryen så de kan ta prosjektet med i sin vurdering. 

Flere opplysninger om kåringen finner du her.