Interessen rundt boligprisutviklingen når nye høyder

Interessen rundt prisutviklingen i det norske boligmarkedet når stadig nye høyder – og dette kom tydelig til syne torsdag da tallene for juli ble presentert.

Ikke uventet viste tallene en nedgang. Oversikten til Eiendom Norge pekte på at landets boligpriser har hatt en nedgang på 1,2 prosent i juli - justert for sesongvariasjoner er prisnedgangen på 0,2 prosent. Prisene er nå 4,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Som ventet var det Oslo som fikk den største nedgangen, med 2,8 prosent. I dette bildet er det også viktig å huske på at prisene steg kraftig i løpet av 2016 for hele landet - og med enorme 23 prosent i Oslo. Da er det heller ikke unaturlig at prisutviklingen korrigeres med et svakere marked nå - utviklingen hverken kunne eller burde fortsette som den gjorde på det mest hektiske i fjor.

Utviklingen i markedet blir mer omtalt enn noen gang - som ikke er så unaturlig med tanke på de store investeringene mange har gjennom sine egne hjem i dette markedet – og hvilken konsekvens dette har for hele landets økonomi. Med mer interesse, får man også mer omtale i media - både når det går opp og når det går ned. Den stadig økende interessen med påfølgende medieoppslag rundt emnet, er også i seg selv med på å bidra til å forsterke både toppene og nedgangene i markedet. Psykologien er meget viktig i boligmarkedet - spesielt for de som ser på bolig som et investeringsobjekt. Langt de fleste investerer i boliger de skal bo i selv - men med den kraftige prisøkningen vi har hatt i Norge gjennom mange år, og ikke minst den gunstige beskatningen innen boligmarkedet, har ført til at mange har investert i flere boliger for å sikre seg både leieinntekter og kunne ta del i prisveksten.

Avkastningen har for mange vært veldig god - og dette har ført til at relativt mange, både private småsparere og storinvestorer, har sett mot dette markedet – spesielt i Oslo. Flere av disse har nå begynt å vurdere andre investeringsmuligheter - ikke minst merker man i hovedstaden at enkelte går utenfor kommunegrensen og til nabokommunene hvor finansieringsreglene treffer annerledes. Samtidig har nok enkelte valgt å hente ut gevinsten etter den eventyrlige veksten i Oslo i fjor, og flere valgte å legge objektene ut for salg når signalene om at toppen kunne være passert for noen måneder siden. Med en kraftig nyboligbygging er det nå også flere boliger til salgs i Osloområdet enn på samme tid i fjor.

På noe sikt er det lite som skulle tilsi en større prisnedgang i Oslo - altså at vi skal kunne oppleve det som karakteriseres som et boligkrakk. Til det er de underliggende faktorene for sterke; arbeidsledigheten er på vei ned, landets totale økonomi opplever oppgang, rentene forblir lave og urbaniseringen forsetter. I Oslo skal det mye til om man på sikt skal klare å bygge mer enn markedet etterspør. Dermed vil det fortsatt ligge an til en prisvekst i Osloområdet - spesielt for de mest sentrumsnære boligene. Det er her de fleste ønsker å bo, og her det blir bygget minst.

Boliglånsforskriften har helt klart hatt en effekt i boligmarkedet. Det er nå vanskeligere for flere å få lån - spesielt for de unge i markedet. Et utslag av dette er større interesse i leiemarkedet og økende leiepriser i Oslo. Bankene strammet relativt kraftig inn sin utlånspraksis i første kvartal, og melder torsdag at det i andre kvartal ble strammet ytterligere noe inn. Innstrammingen begrunnes først og fremst med endringene i boliglånsforskriften. Dette begynner dermed å få en relativt stor effekt på prisutviklingen - noe politikerne også ønsket - da spesielt begrunnet med prisveksten i Oslo og den stadig voksende gjeldsgraden i de norske husholdningene.

Nå er det også viktig å huske på at det ikke bare Oslo vi har boliger her i Norge- det bor tross alt folk i hele vårt langstrakte land - og overordnet har vi nå et sunt boligmarked. Selv om vi nå har opplevd prisnedgang i tre sammenhengende måneder - har veksten over tid vært enorm - og som sjefen for Privatmegleren, Grethe W. Meier sier til Hegnar.no; «På tross av prisnedgang viser historien at comeback alltid slår korreksjon og tilbakegang i boligmarkedet».