Administrerende direktør Jon Helsingeng

Innlegg: Lagring gir mer energieffektive næringsbygg

Ifølge Forbes er strømlagring den viktigste teknologien i verden for øyeblikket. Strømlagring gir nemlig økte inntekter, jevnere drift og et grønnere fotavtrykk, skriver administrerende direktør Jon Helsingeng i Eaton Electric i et innlegg.

Et gjennomsnittlig næringsbygg er i bruk omkring 40 timer i uken. Det meste av strømmen brukes i vanlig kontortid mellom 8-16. I denne perioden er strømmen på sitt aller dyreste, og belastningen på strømnettet på sitt aller høyeste. Det er nettopp her strømlagring kommer inn i bildet.

Ny teknologi gjør det nemlig mulig å bruke strøm smartere enn noensinne. Med solcellepaneler kan et bygg produsere sin egen strøm, og batterianlegg kan lagre strømmen for mer fleksibel bruk. Flere norske aktører har allerede begynt å ta i bruk strømlagring.

Et grønnere fotavtrykk

Som partner i FutureBuilt-programmet er Asker kommune godt i gang med grønne næringsbygg. To splitter nye bygg skal stå ferdig i 2017. Det 10-årige programmet avsluttes i 2020, der visjonen er å utvikle klimanøytrale bygg og byområder med høy kvalitet. FutureBuilt skal utvikle hele 50 forbildeprosjekter, bestående av både enkeltbygg og hele områder.

Kistefossdammen barnehage i Heggedal blir Norges første offentlige plussbygg. Et plussbygg produserer mer energi enn det selv klarer å bruke. Taket er kledd med 300 kvadratmeter solcellepaneler, og energibrønner skal kobles til varmepumper. Barnehagen vil spare betydelige strømutgifter, i tillegg til å redusere klimagassutslipp og med det sette et grønnere fotavtrykk. Prosjektet vil gi store gevinster både for kommunen og ikke minst for miljøet.

Barnehagen skal finansieres igjennom Kommunalbankens grønne lån, med såkalt grønn rente. Grønn rente tilbys prosjekter som fører til redusert energiforbruk eller mindre utslipp av klimagasser, eller bidrar til lokal klimatilpasning. På ti år vil kommunen spare hele tre millioner kroner i renteutgifter.

Batterilagring gir trygghet

Å tenke nytt og miljøvennlig gir en rekke gevinster. Bedrifter kan spare utgifter og samtidig bidra til å skåne miljøet gjennom reduserte utslipp. Batterilagret energi bidrar dessuten til en sikrere strømforsyning som reduserer uforutsette avbrudd i daglig drift og produksjon.

Strømmen fra nettselskapene er dyrere når belastningen er høyest. Lagring hjelper deg å hente ut energi av strømnettet på tidspunkter der strømmen er billigere, for eksempel på kvelds- og nattestid. Du kan bruke strømmen fra batteriet når du trenger den mest – til en billigere penge. Ved økende etterspørsel stiger strømprisene. Å forberede for lagring av strøm nå, vil derfor gi større økonomisk forutsigbarhet i fremtiden.

Mange mener klimavennlige investeringer er i overkant kostbare. Det er en sannhet med modifikasjoner. Riktignok kan smarte, miljøvennlige investeringer ofte ha en noe høyere prislapp i en innledende fase. Livsløpskostnadene vil imidlertid kunne være betydelig lavere. Solceller og batterianlegg er også i ferd med å bli billigere.

Regjeringen foreslo i fjor et mål om å redusere energiintensiteten med 30 prosent innen 2030. Målet skal bidra til at vi lykkes i å effektivisere bruken av energi ytterligere. Befolkningen vil fortsette å vokse, industrien og næringslivet skal videreutvikles, og nye næringer vil komme til.

Måten vi bruker energi på, befolkningsvekst og økonomisk vekst spiller inn på utviklingen av strømforbruket. Samtidig blir samfunnet stadig mer digitalisert, og flere tjenester er helt avhengig av strøm for å fungere optimalt. Effektiv bruk av energi kan bidra til et økonomisk og miljømessig bærekraftig energisystem. Å investere i strømlagring er å investere i fremtiden.