Innkjøpsleder Ole Ragnar Dihle i Veidekke Entreprenør.

- Business as usual is not an option

Innkjøpsleder Ole Ragnar Dihle i Veidekke Entreprenør er helt klar på at vi står overfor et taktskifte i den norske byggenæringen.

- De senere årene har det vært sterkt fokus på HMS og seriøsitet – men nå er virkelig miljøaspektet kommet inn som et nytt hovedsatsingsområde, uttalte Dihle på Byggevaredagen torsdag.

Han mener byggenæringen ikke har noe valg – grønne endringer tvinger seg nå frem.

- Vi har ikke noe valg – utviklingen har gått for langt, vi må endre måten å arbeide på. Det er også slik at prosessen vi nå har startet aldri vil bli reversert, mener Dihle.

Han peker på at de profesjonelle kundene i stadig økende grad bestiller prosjekter som er sertifisert etter Breeam, Leed og passivhus.

- Det er mye mer fokus på livsløp nå enn før, og ikke bare drift, legger han til. Dette er noe de også opplever hos sluttkundene.

Han viser til flere eksempler på at Veidekke i stadig økende grad har inne grønne løsninger i sin drift, og at de har store ambisjoner for fremtiden.

- Vi kommer til å gjøre mye mer fremover og har mål om at vi skal ha lav miljøbelastning. Her ligger det blant annet inne at vi skal ha en 40 prosent reduksjon av klimagassutslipp og null bruk av rødmerkede produkter, sier Dihle. Han understreker også at dette ikke er noe de kan klare alene, og kom med en klar oppfordring til byggevareleverandørene i salen.

- Dere må ta utfordringen sammen med oss – og vi kommer til å stille enda strengere krav til våre leverandører. Og de som er med nå, har et fortrinn, sier Dihle.