Christian Mikkelsen, IT-sjef Anlegg, Veidekke Entreprenør og Terje Glad, fagspesialist VDC i Sweco.

Samhandling i tilbudsfasen i veiprosjekt: Veidekke kunne «prøvebygge» i modell etter tre uker

Veidekke og Sweco bestemte seg for å bruke nye verktøy for samhandling i tilbudsfasen for prosjektet rv. 36 Gvarv-Ulefoss i Telemark. Etter tre uker kunne Veidekke «prøvebygge» i modellen.

Tilbudsfasen for prosjektet som bestod av bygging av tunnel, oppgradering av vei og ny gang- og sykkelvei startet for ett år siden.

Ønsket å utnytte potensialet i teknologien

- I dagens marked må vi jobbe smartere og i denne tilbudsprosessen ønsket vi sammen med Sweco å utnytte potensialet i teknologien, sier Christian Mikkelsen, IT-sjef Anlegg, Veidekke Entreprenør.

Rådgiveren Sweco og Veidekke brukte to dager på å utarbeide en grunnlagsmodell.

- Modellen var den eneste kilden til informasjon. Når vi jobber tverrfaglig er modellen verktøyet for å snakke tverrfaglig på tvers av teamet, sier Terje Glad, fagspesialist VDC i Sweco.

Han sier at mye tilgjengelig informasjon fra offentlige informasjon er lagt inn i modellen, som flomkart, informasjon om kulturminner, grunnboringer og trafikkdata.

- I dette prosjektet skulle det bygges lang eksisterende vei, med overvåkning av trafikkdata i sanntid, kunne vi for eksempel avgjøre når det ville bli mest gunstig å sprenge. Værdata bidro til å avgjøre når visse typer arbeid burde gjennomføres, sier han.

Optimaliserte

Mikkelsen sier tilbudsfasen var basert på ICE, altså samtidig og samlokalisert prosjektering.

- Kombinasjonen med en grunnlagsmodell med god informasjon og kunnskapen og erfaringen til våre fagarbeidere og formenn, bidro til at modellen skapte en felles forståelse for utfordringer og muligheter i prosjektet på en helt annen måte enn om vi tradisjonelt ville hatt med tegninger, sier han.

Gjennom modellen kunne Veidekke og Sweco ta ut mengder og kalkulere massebalansen, som i utgangspunktet var svært utfordrende på prosjektet.

- Vi så tidlig at massebalansen var dårlig og testet ut alternative høyder for å finne den beste massebalansen og optimalisere prosjektet, sier Glad.

Veidekke kunne dermed tidlig i prosessen «prøvebygge» i modellen for å teste om løsningene var byggbare og sikre.

- Alt dette ble gjennomført på tre uker, sier Glad.

Men for Veidekke og Sweco holdt det likevel ikke helt inn selv med samhandling og nye verktøy i tilbudsfasen. Carl C. Fon leverte det laveste tilbudet og sikret seg kontrakten.