Familiehytta og de andre selskapene i FH Gruppen hadde et eventyrlig år i 2016. Foto: fhgruppen.no

2016 ble rekordår for hytteprodusent – tror de bikker en milliard i år

FH Gruppen bygde 545 hytter og 92 boliger i fjor. 2017 blir enda bedre, spår konsernsjefen som tror milliardgrensen står for fall.

Konsernsjef Torbjørn Kaarud i FH Gruppen.

FH Gruppens regnskaper viser en sterk vekst fra 476 millioner kroner i 2015 til 768 millioner kroner i 2016.

Driftsresultatet før skatt endte på 117 millioner kroner.

Året før var tilsvarende tall 83 millioner.

– Vi har aldri vært i nærheten av slike tall som dette. Hyttemarkedet har en all time-high, samtidig som vi bygde flere boliger enn noen gang i fjor, sier konsernsjef Torbjørn Kaarud til Byggeindustrien.

Det var Finansavisen som første meldte om de eventyrlige 2016-tallene til FH Gruppen som har selskapene Familiehytta, Familiehus, Telemarkhytter og Nordlyshytter i sin portefølje.

I 2015 leverte konsernet 390 hytter, mens tallet steg til 545 i 2016. Ifølge Kaarud er det lite som tyder på at taket er nådd helt ennå.

– Målet i år er en milliard. Det er hårete, men vi mener det er innenfor rekkevidde. Vi har hatt en vekst i første kvartal i 2017 på 30 prosent sammenlignet med fjoråret, sier han.

Fjellet drar mest

Selskapet har ikke egne tomtereserver, men bygger for hyttebyggere som sitter på egen tomt. I husmarkedet bygger de for tomteutviklere.

– Det er hyttebygging i fjellet som er det som drar mest, men vi har også hatt flere prosjekter i lavlandet – blant annet i Kragerø – som har gått godt. Vi er også i ferd med å starte opp et spennende prosjekt i Stavern med 86 hytter til overkommelige priser, sier Kaarud.

Han mener en av nøklene til suksessen de opplever, ligger i kompetansen som finnes internt i konsernet.

– Vi har lyktes med noe som andre gikk ut og advarte mot, nemlig å satse på egne ansatte. Nå har vi 343 egne ansatte, og vi bruker ikke underentreprenører på tømrerarbeid. Det har gitt oss mye mer oversikt over fremdriften i prosjektene. Har du for mange underentreprenører inne, som igjen tar inn sine egne underentreprenører, er det fort gjort å miste kontroll, mener Kaarud.

– Betyr det at dere kommer til å ansette enda flere nå som dere vokser ytterligere?

– Ja, vi må være flere. Samtidig jobber vi også med effektivisering innad og vi har gjort om litt på rotasjonssystemet vårt for å utnytte kapasiteten vår enda bedre, sier Kaarud.

Lave byggekostnader

Til Finansavisen sier han at byggekostnadene til selskapene i FH Gruppen ligger på rundt 15.000-15.500 kroner per kvadratmeter.

– De store entreprenørselskapene sier de bygger for mellom 30.000 og 50.000 per kvadratmeter, men våre tall viser at det går an å gjøre det mye billigere, sier han til avisen.