Meget gledelig utvikling innen søkningen til bygg- og anleggsteknikk

1. mars gikk fristen ut for de som skulle søke seg inn til den videregående utdanningen i Norge. De landsdekkende tallene er foreløpig ikke presentert, men i Oslo har man nå tallene klare. De viser en meget gledelig økning innen bygg- og anleggsteknikk.

I mange år har man nå jobbet hardt for å sikre en sterkere innsøkning til bygg- og anleggsfagene. Stadig færre har over tid søkt seg til disse fagene, til tross for rekordhøy aktivitet i store deler av næringen. Landstallene har de siste to årene vist en forsiktig positiv utvikling, men i Oslo har tallene vært dyster lesning. For mens etterspørselen etter faglært ungdom i hovedstanden har vært meget høy som følge at den store byggeaktiviteten, har interessen uteblitt. Det har medført at både næringslivet, organisasjonene og det offentlige har lagt store ressurser inn i å snu utviklingen. Nå kan det faktisk se ut til at man har lyktes i dette arbeidet. En oversikt Aftenposten viser til kan nemlig slå fast at innsøkningen til bygg- og anleggsteknikk har steget så mye som 26,7 prosent i forhold til året før. Selv om vi her snakker om relativt lave totaltall, i 2016 var det kun 106 primærsøkere til bygg- og anleggsteknikk i Oslo, er det en betydelig fremgang å spore i år.

Det har den senere tiden blitt kjørt store kampanjer for å få ungdom interessert, foreldre til å sette seg inn i hva næringen faktisk kan tilby og ikke minst har man jobbet for å få skolerådgiverne med på laget. Nylig signerte Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Oslo avdeling og Oslo kommune under en avtale som skal sikre lærlingeplass etter endt utdanning til kvalifiserte søkere. Det kan også ha spilt en avgjørende rolle for mange av de unge som har vært i tenkeboksen.

Vi håper dette kan være en pekepinn på hvordan det går rundt om i resten av landet også. Oslo er blant regionene som har slitt aller mest i rekrutteringsarbeidet så det er faktisk store sjanser for at vi kan se en positiv tendens også landet sett under ett.

Det at så mange, både fra næringen og det offentlige, over tid aktivt har jobbet for å fremsnakke næringen har helt sikkert vært viktig for mange og åpnet opp øyene for enkelte som i utgangspunktet så for seg en annen utdanningsvei. Det at vi nå kan se positive tendenser, vil helt sikkert også være selvforsterkende, slik at enda flere får med seg hva som er mulig om man tar en utdanning innen bygg og anlegg. Forhåpentligvis kan dette også være starten på et stemningsskifte ute blant befolkningen, ikke minst i hovedstaden.

Dette må ikke bli en sovepute, men en inspirasjon til å jobbe enda bedre for å sikre at stadig flere ønsker seg en fagutdanning innen byggenæringen. Snart kommer den fulle fasiten – og det er mange i næringen som ser frem til å få det hele og fulle bildet. Vi har både tro og håp om at det vil komme positive nyheter.