Oslos mest attraktive tomt?

Norsk Rikskringkasting (NRK) ønsker å flytte inn i mindre og mer hensiktsmessige lokaler, og dermed forlate institusjonen Marienlyst - som mange mener er selve hjertet i NRK. Men tidene endrer seg - og med det åpner det seg opp nye muligheter for en storstilt utbygging av dette store tomteområdet med den omfattende bygningsmassen.

NRK råder i dag over et område på 85 mål, og må dermed sies å være kanskje Oslos mest attraktive tomt - i hvert fall inntil det foreligger en endelig bestemmelse om at Ullevål sykehus skal flyttes. Byggingen av det første bygget på Marienlyst, Kringkastingshuset/Radiohuset, startet på slutten av 1930-tallet - i radioens sterke ekspansjonsperiode. Radiobygget er blitt et ikon Norge, og kommer til få en stor betydning også om NRK forlater lokalene - og blir med vernestatus noe som vil bestå i en eller annen form også i fremtiden. Utover 1900-tallet vokste bygningsmassen betydelig i takt med veksten i NRK. I dag er det enorme bygningsmasser på tomten, hvor cirka 2.000 personer har sin daglige arbeidsplass. Dette området har fungert godt for mediegiganten gjennom mange tiår, men det er slett ikke sikkert at det er det riktige stedet for fremtidens NRK. Det er derfor fornuftig av styret i kringkastingen å vurdere en flytting - og heller bygge noe nytt som er tilpasset fremtidens medieverden.

Dette åpner da opp for enorme muligheter på det eksisterende området – og det vil nærmest være galskap å bruke dette området til noe annet enn boliger. NRK sitter på en fantastisk tomt, som de store boligutviklerne vil være villige til å by veldig mye på for å slå kloa i. Baard Schumann i Selvaag Bolig estimerte tomteverdien under radioprogrammet NRK Kulturnytt til være rundt 2,5-3 milliarder kroner. Sannsynligvis kan en budkrig da presse prisen enda høyere oppover - på et område som potensielt kan huse så mye som 1.400 boligenheter. Det er selvsagt også mulige å lage ulike kombinasjoner med boliger, kulturbygg, undervisningsinstitusjoner eller andre typer næringsbygg.

NRK er også helt avhengig av en god pris på tomten om skal få råd til å relokalisere og bygge nytt et annet sted. Tirsdag satte kringkastingssjefen i gang et parallell- eller utredningsoppdrag der arkitektfirmaer inviteres til å se hvilken etterbruk en kan tenke seg på Marienlyst. Her skal man se på fremtidige mulige måter å unytte de verdifulle arealene på.

Om hele området selges i en bit, er det selvsagt ikke veldig mange som har midler til å hive seg med i budrunden, men det finnes opplagt noen som ønsker å delta her. De største boligutviklerne som OBOS, Selvaag Bolig og selvsagt de store entreprenørene er naturlige kandidater - gjerne da også i ulike samarbeidskonstellasjoner. Det er også godt mulig andre investorer ser på dette som en gyllen mulighet til å bli en stor aktør innen dette markedet. Som alle vet er det stor etterspørsel etter boliger, og da selvsagt gode tomtemuligheter i Oslo sentrum. Noen bedre lokasjon enn Marienlyst finner man nok heller ikke.

Dette kan dermed bli en viktig bidragsyter til boligutviklingen i denne delen av byen, og det skal bli spennende å se hvordan dette prosjektet utvikler seg i månedene fremover. Interessen i markedet burde det ikke mangle på - men prosessen fremover, og ikke minst hvilke krav og føringer som ligger i bunn, vil selvsagt også få betydning for både pris og tidsmessig fremdrift. Det er nok mange som gjerne kunne tenke seg å bosette seg i dette området - men man kan nok ikke regne at dette blir boliger i det lavere prissjiktet.