Jan Eldegard Hjelle

Skogens ømme trær?

Vi vil jobbe for å øke bruken av nullutslippsprodukter og mener avskoging er et stort globalt problem.

Jan Eldegard Hjelle

Daglig leder
FABEKO

Dette var hovedbudskapet i min gjestekommentar på bygg.no for en uke siden. Dette fikk Treindustrien ved Heidi Finstad til å gå ut og skrive at jeg surrer og kommer med fordummende og ensidige, vikarierende argumenter. Jeg forstår ikke hvorfor Treindustrien kommer med slike polariserende angrep som kun bidrar til å skape avstand mellom bransjer som må samarbeide for å skape innovasjon i bredden av norsk byggevareindustri. Dette er en type angrep som nok leserne er lei å lese om.

Jeg skriver at vi har et mål om en nullutslippsbetong i 2030 og vil samarbeide med byggebransjen og myndighetene for på denne måten å nå de langsiktige nasjonale målene om reduserte klimagassutslipp. Vi har aldri påstått at norsk skogdrift ikke er bærekraftig eller at betong er det eneste riktige produktet i alle sammenhenger. Dette ble heller ikke nevnt i min kommentar på bygg.no. Jeg påpeker tvert imot at vi må bygge bærekraftig og med dette også miljøvennlig med fokus på det totale globale innholdet av klimagasser i atmosfæren. Vi jobber for at nye byggematerialer blir benyttet i lav- eller nullutslippsprodukter. Dette er et godt alternativ til bruk av tre og denne prosessen kaller vi betonginnovasjon der vi må kombinere mange ulike fag og se løsningene i sammenheng.

Jeg utfordrer Finstad til en dialog rundt dette og håper det ikke fører til flere ømme trær. Den type reaksjoner som Treindustrien flagger på bygg.no underbygger det jeg mener er å gå med baken mot saken. Kanskje Byggeindustrien kan bidra med en oppklaring?