Administrerende direktør i Telenor Norge Berit Svendsen og Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Varsler 906 millioner kroner i gebyr til Telenor

Konkurransetilsynet varsler at de vil ilegge Telenor et gebyr på 906 millioner kroner for selskapets misbruk av sin dominerende stilling.

– Denne saken har betydning for alle som bruker mobiltelefon i Norge. Vår foreløpige vurdering er at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling ved å legge hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Etter Konkurransetilsynets foreløpige vurdering har Telenor misbrukt sin dominerende stilling i perioden 2010– 2014 gjennom to typer handlinger som satte utbyggingen av det tredje mobilnettet i fare.

Telenors avtalevilkår med Network Norway, som bygget et tredje mobilnett reduserte lønnsomheten ved den utbyggingen, ifølge Sørgård. I tillegg inngikk Telenor eksklusivavtaler med fire mobiloperatører, og begrenset dermed det tredje mobilnettets muligheter til å skaffe seg kunder.

Norge er et av svært få land i Europa med bare to landsdekkende mobilnett, tilhørende Telenor og Telia.

Varselet fra Konkurransetilsynet er ikke et endelig vedtak.

– Varselet gir uttrykk for en foreløpig vurdering fra Konkurransetilsynet, og vi skal nå gjøre en grundig gjennomgang, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.