Andreas Myhre. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

- Jakter på Norges smarteste strømbrukere

 For andre året arrangeres LOS Energy Award, og nå jakter de på nye kandidater til prisen.

– Vi ser etter virksomheter som ligger i forkant med energioptimalisering og som kan inspirere andre, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy.

LOS Energy Award deles ut under LOS Energy Day, 22. november på Hotel Continental i Oslo. En jury bestående av representanter fra energi- og miljørådgivningsselskapet Entro, miljøstiftelsen Zero og LOS Energy skal vurdere kandidatene. De eneste forutsetningene for å delta er at det årlige energiforbruket er på 10 GWh og at strømsparende tiltak er gjennomført de siste tre årene.
– Det er viktigere enn noen gang å vise frem inspirerende virksomheter som tør å satse. De er et fantastisk viktig bidrag til det grønne skifte, og en del av vårt felles ansvar for å dyrke frem fornybarsamfunnet, sier Myhre, som ønsker å inspirere flere til å ta i bruk ny teknologi for å bruke energien mer effektivt.
IKEA Norge vant LOS Energy Award i fjor i kategorien beste private virksomhet. I løpet av 2015 klarte de å spare 1,3 GWh, og i år ser det ut som de klarer å spare like mye. I fjor sa juryen blant annet at ”Årets prisvinner har jobbet systematisk med energien i mange år. De satser både på bærekraftige energikilder og effektiv bruk av energien”.
– IKEA Norge viser at det å spare penger på energi, er like viktig som å tjene penger på møbler, sier Myhre, som tror IKEAs høye mål kan bidra til å inspirere flere til å satse mer ambisiøst. IKEA fortsetter å utfordre seg selv med utfordringer som kan virke umulige, men så viser det seg gang på gang at de klarer å løse dem, fordi det tvinger dem til å tenke nytt, sier Myhre.
- Økt tilbud av gass har gitt stort prispress i Europa. Det har resultert i et uvanlig fenomen: Det har vært billigere å produsere elektrisitet med gass enn med kull. Men mot vinteren stiger etterspørselen etter gass til oppvarming, og det er derfor ventet at gassprisen vil stige og at kull igjen blir rimeligste innsatsfaktor for strømproduksjon, sier Myhre.
Fjorårets vinner i kategorien beste offentlige virksomhet var kommunale Kristiansand Eiendom, som fikk pris for sitt arbeid med energisparing. Kommunen har gjennomført et enøk-prosjekt i 125 bygg, og har siden 2006 redusert energiforbruket med 30 prosent.
– Kommunepolitikerne må våkne, og sørge for at egen kommune både bidrar i miljødugnaden og at de inspirerer næringslivet. Dessuten må de bruke felleskapets penger smart. Kristiansand Eiendom er nytenkende og fortjener all mulig honnør, sier Myhre, som nå leter etter nye kandidater til LOS Energy Award 2016. Både offentlige og private virksomheter kan nomineres til prisen frem til 10. november.