Lokførerne har vært i streik etter at meklingen 28. september ikke førte fram. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lokførerstreiken gir fulle busser fra Østfold

Lokførerstreiken gjør at ingen tog går på Østfoldbanen, og mandag morgen var det så mange reisende med buss at en stor del av passasjerene måtte vente på neste avgang.

Streiken ble trappet opp med 47 lokførere fra lørdag, og til sammen er 118 nå tatt ut. Opptrappingen gjør at NSB har måttet innstille lokaltogene på Østfoldbanen. Regiontogene, blant annet fra Halden, stopper heller ikke i Moss, Vestby, Ås, Ski eller Kolbotn. Også Østfoldbanens østre linje er rammet.

Ifølge NRK ville så mange reise med Nettbuss-avgangen fra Askim klokka 6 at 20 personer måtte stå igjen og vente på neste avgang. Busselskapet kommer ikke til å sette opp ekstra avganger fordi det kan anses som streikebryteri.

Mange har fått det med seg

Ifølge NSB er det ikke kommet mange meldinger om at folk har møtt opp på stasjoner det ikke går tog fra.

– Det virker som veldig mange reisende har fått dette med seg, sier pressevakt Gina Scholz i NSB til NTB.

Det er til vanlig rundt 20.000 passasjerer på Østfoldbanen, ifølge NSB. Scholz oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider.

– Det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt, forteller hun.

– Vi forstår at folk synes dette er utrolig frustrerende, legger hun til.

Flere innstillinger

Flere av togene mellom Oslo og Bergen er også innstilt, i tillegg til at Vossebanen og lokaltogene til Arna er berørt.

Nattogene mellom Bergen og Oslo ble innstilt søndag kveld. I tillegg ble et morgentog fra Oslo og et kveldstog fra Bergen innstilt søndag.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene. Medlemmene arbeider i NSB og NSB-eide CargoNet.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september.