Finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tall for klimagassutslipp kommer først neste år

Finansminister Siv Jensen presenterte torsdag tall for klimautslipp fra 2014, men neste runde med oppdaterte framskrivinger kommer først i 2017.

– Oppdaterte tall vil først komme i perspektivmeldinga til neste år, fordi dette er krevende utregninger, forklarer politisk rådgiver Jens Frølich Holte i Klima- og miljødepartementet til Dagbladet.

Politikere og lobbyister oppfattet at framskrivningene i statsbudsjettet torsdag viste at utslippene ikke vil gå ned med mer enn 2,1 prosent fram til 2030. Dette tallet fikk blant annet Venstre-leder Trine Skei Grande til å rase, men i ettertid viser det seg at tallet er nærmest irrelevant.

KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen krever klarere svar fra regjeringen.

– Å si at det svaret kommer i perspektivmeldingen, holder ikke. Vi må få klarhet i hva tiltakene for 2017 faktisk vil innebære for klimautslipp, sier han.

På vegne av Dagbladet har Zero sammenstilt enkelttall i Klima- og miljødepartementets eget klimagassbudsjett.

– Vi finner at staten kan oppnå utslippsreduksjoner på om lag 168 500 tonn CO2 årlig fram mot 2030, sier fagsjef i Zero, Gunnar Fløystad.

– Dette er en avskjedssøknad fra regjeringen, og de avlyser her det grønne skriftet, legger han til.

Borgar Aamaas ved Cicero har også regnet på effekten av avgiftspakken. Han mener blant annet lettelsene i bilavgiften vil øke klimagassutslippene.

– Når resten av budsjettet er med, så dobles CO2-kuttet, det er fremdeles små tall, sier han.