Penger å spare utenfor sentrum

Det har de siste månedene vært ekstremt mye medieoppmerksomhet rundt de galopperende boligprisene i sentrale deler av Oslo. 

Mindre leiligheter har opplevd en interesse vi vel knapt har sett maken til i Norge noen sinne. Man kan derfor lure på hvor høyt prisene skal gå før flere i økende grad begynner å se etter alternativer utenfor bysentrum.

For mange har selvsagt prisgrensen blitt overskredet for lenge siden – det er ikke alle som har råd til, eller i hvert fall burde se seg råd til, å bli med på de elleville budrundene vi nå ser. Årsaken til at prisene har steget så mye er selvsagt at utbudet av de riktige objektene ikke på lagt nær er nok til å møte etterspørselen. Det finnes mange som vil inn på markedet for de mindre leilighetene i det sentrale Oslo, og det er blitt en økende tendens til at mange av disse også får hjelp av en pengesterk foreldregenerasjon. De ser ofte dette som en god investering i tillegg til å kjøpe neste generasjon inn på markedet.

Spørsmålet blir nå hvor mye dette vil smitte over på de nærmeste områdene rundt hovedstaden. Det er ikke noen automatikk i at prisene vil stige kraftig i nabokommunene selv om de stiger i Oslo sentrum, i hvert fall ikke like mye. Det er mange som rett og slett skal bo i sentrum – koste hva det koste vil.

Flere burde se på hvilke muligheter som finnes utenfor de aller hotteste områdene. Man kan ofte bo like godt utenfor sentrum – med mange urbane fasiliteter tilgjengelig. Med gode kollektivløsninger vil det uansett ikke ta mange minuttene til å komme seg til Oslogryta. Prisen stiger også rundt Oslo, men det er ikke samme tempoet på visningene og det er en mer jevn stigning. Derfor er det mulig å gjøre kjøp som gir god valuta for pengene om man beveger seg litt utenfor de mest populære områdene., både med tanke på nyboliger og bruktboliger.

DN skrev før helgen om AF Gruppen som nå selger leiligheter på Thurmannskogen på Lørenskog, altså rett utenfor Oslo. Her ligger kvadratmeterprisen på 50.000 kroner, og du får da mye for pengene, ganske sentralt. Selv om prisene har gått relativt mye opp her også, er det stor forskjell fra sentrale Oslo. Om utbyggerne klarer å realisere prosjekter med moderate kvadratmeterpriser vil flere se på dette som gode alternativer. Med de riktige tomtene og konstellasjonene i bakhånd er det fortsatt mulig å bygge billig og bra. Det må kundene også få med seg. Og utenfor Oslo er det heller ikke en leilighetsnorm som hindrer utbyggene å bygge leilighetene kundene ønsker.