Omstridte vannkraftplaner skrotes i Amazonas

Brasils miljødirektorat har satt en stopper for byggingen av et massivt vannkraftverk i Tapajos-elva i Amazonas, melder lokale medier. Miljøaktivister og urfolk jubler.

Urfolksgrupper og den internasjonale miljøorganisasjonen Greenpeace sto sammen i kampen mot São Luiz de Tapajos-dammen. Motstanderne av det som ville blitt Brasils største planlagte infrastrukturprosjektet, mener en slik utbygging ville ha fordrevet Munduruku-folket og truet regnskogen.

Det statsstøttede prosjektet la opp til å demme opp elva Tapajos i delstaten Para for å lage et vannreservoar på størrelse med New York by. Vannkraftverket skulle etter planen få en kapasitet tilsvarende seks atomkraftverk.

Greenpeace har plant annet kritisert regjeringen for å satse enda mer på vannkraft, på bekostning av andre fornybare energikilder som vind- og solenergi. 70 prosent av Brasils energiproduksjon kommer fra vannkraft.

Tapajos-prosjektet har også utløst protester mot tyske Siemens, som hadde fått i oppdrag å produserte kraftverkets turbiner.

– Dette er en stor seier for Munduruku-folket, som bor i Tapajos-regionen, og som opplevde at deres tradisjoner og rettigheter var truet. Det er også en seier for alle som jobber med å verne regnskogen i Amazonas, sier Greenpeace-aktivist Danicley Aguiar. (©NTB)