Næringsminister Monica Mæland (t.v.) har bedt Lovavdelingen om en habilitetsvurdering i forbindelse med utnevnelsen av Thorhild Widvey (t.h.) som ny styreleder i Statkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Næringsministeren ber om habilitetsvurdering

Næringsminister Monica Mæland (H) vil be Lovavdelingen om en habilitetsvurdering i forbindelse med utnevnelsen av Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft.

De to er partifeller og satt sammen i regjeringen da Widvey var kulturminister mellom 2013 og 2015.

– Jeg mener fremdeles min relasjon til Widvey ikke er en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Det har imidlertid vært mye oppmerksomhet rundt spørsmålet om min habilitet. For å unngå at det skapes ytterligere usikkerhet rundt selskapet vil jeg derfor be Lovavdelingen om å gjøre en vurdering av min habilitet tilknyttet valget av Widvey, sier næringsministeren i en pressemelding fredag.

Vurdering

Overfor NRK var jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo torsdag kritisk til framgangsmåten i saken. Hun mener Mæland kan ha vært inhabil og burde ha sørget for en habilitetsvurdering.

– Jeg har gjort vurderinger om habilitet sammen med medarbeidere i departementet. Ved tvil om denne vurderingen ville lovavdelingen i Justisdepartementet vært kontaktet. Det var det ikke i dette tilfellet, uttalte Mæland i en pressemelding i etterkant av NRK-intervjuet.

Forklaring

Martin Kolberg (Ap) ba næringsministeren forklare seg om utnevnelsen.

 – Begge bekrefter jo tydelig at de er nære venner, og da ville det vært det ryddige og riktige at statsråden sjekket sin habilitet, og tok saken med lovavdelingen, sier Kolberg, som er leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, til NRK.

For tre uker siden ble Olav Fjell erstattet av Widvey som styreleder for Statkraft. Ifølge NRK ønsket ikke Fjell selv å gå av. Til kanalen sier han at næringsministerens begrunnelse var at hun ønsket en styreleder med en «annen profil».

Ifølge Mæland sto alle styremedlemmene i Statkraft på valg.