Nybyen sør for Longyearbyen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regjeringen vil ha flere private arbeidsplasser på Svalbard

Regjeringen vil skape flere private arbeidsplasser på Svalbard etter at det statlige kullselskapet Store Norske har sagt opp flere hundre ansatte.

Det går fram av den nye svalbardmeldingen som legges fram onsdag, melder NRK.

– Vi har fått Innovasjon Norge etablert i Longyearbyen, noe som er viktig for å få private arbeidsplasser. Vi har et ønske om å fortsette et stabilt og lavt skattenivå på Svalbard, og vi vil også vurdere å etablere noen få statlige arbeidsplasser i Longyearbyen, sier statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justisdepartementet til kanalen.

I dag ligger skattenivået på Svalbard på 15,8 prosent, inkludert folketrygden. Det bor rundt 2.300 personer i de norske bosetningene, men mens antallet nordmenn faller, stiger antallet utlendinger.

Innen reiseliv og turisme er det om lag 300 arbeidsplasser, men dette tallet vil trolig øke. Hagesæter sier imidlertid at det verken er tilrådelig eller ønskelig at man skal ha én stor aktør som skal overta reduksjonen i Store Norske.

Hagesæter mener den nye svalbardmeldingen er viktig for å trekke opp retningslinjene for norsk virksomhet på øygruppen.

– Jeg tror det viktigste å være tydelig på er det at vi fortsatt skal håndheve suvereniteten på Svalbard på en konsekvent og fast måte, sier han.