BNL: Behov for styrket innsats i kampen mot de useriøse

Det er et år siden regjeringen la frem sin strategi mot arbeidslivskriminalitet. – Det haster med å få tiltak på plass og arbeidet må sikres økte ressurser på flere områder, sier Jon Sandnes, adm. dir i BNL.

Regjeringen la frem i fjor en god strategi med mange gode forslag til tiltak.
- Det er imidlertid viktig at arbeidet holder nødvendig fremdrift og at det gis høy prioritet og tilstrekkelige ressurser både på statsministerens kontor og i Arbeids- og sosialdepartementet, som har ansvaret for å holde i og koordinere tiltakene i strategien, sier Sandnes.

BNL er blant annet bekymret for at oppryddingen i det profesjonelle markedet kan føre til at situasjonen forverrer seg i privatmarkedet (ROT-markedet). Dette markedet, der husholdningene er bestiller og byggherre, er mindre i stand til både å kontrollere og verifisere kvaliteten til leverandørene, enn det bestillerne er i det profesjonelle markedet.

- Det er derfor meget viktig at regjeringen har god oversikt over helheten i næringen, og utviklingen i de enkelte markedene, sier Sandnes

BNL er spesielt utålmodig på et område – det er arbeidet med ny sentral godkjenning.

Det er avgjørende viktig for byggenæringen at ny Sentral godkjenningsordning kommer på plass i løpet av 2016 og at regjeringen følger opp Stortingets vedtak, sier Sandnes.

Disse er:

* Modul 2 må være vedtatt som del av ordningen

* Registrering av arbeider på seeiendom.no må være innført for arbeider innenfor Modul 2

* Det må være etablert et nasjonalt kvalifikasjonsregister, for både modul 1 og modul 2

* HMS-kortet må være utvidet med kvalifikasjoner (se over), og ett kort per person

* HMS-kortet må være del av sentral godkjenning

* Forenklet tilsyn må være vedtatt innført

* Forenklet tilsyn må være samordnet med sentrene mot arbeidslivskriminalitet

* Samordning og målretting av kontroll

- Etablering av Senter mot arbeidslivskriminalitet er også et svært viktig tiltak. Det er opprettet fem sentre de siste to årene. BNL mener at dette bør komme på plass i alle politidisktrikt da dette har vist seg å være effektivt å luke ut kriminelle aktører. Det er også viktig at det samtidig kommer på plass næringslivskontakter i politidistriktene for å sikre et nært samarbeid mellom Kontrolletatene, politiet og næringslivet, avslutter Sandnes.

BNL har vurdert regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet et år etter fremleggelsen.