Solberg: Oljeprisfall et sjokk for norsk økonomi

Svak vekst i internasjonal økonomi, klimakrisen og eldrebølgen setter norsk evne til omstilling på store prøver, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Midt oppe i alt dette opplever Norge et sjokk som påvirker næringsstrukturen ytterligere. Det kraftige oljeprisfallet var ikke noe vi kunne forutse, sa statsministeren i sitt innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

En times tid før hun gikk på talerstolen åpnet Oslo Børs med et fall på over 3 prosent. Samtidig falt oljeprisen til under 33 dollar fatet. At husholdningene gleder seg over et lavt rentenivå, er ingen god nyhet, mener Solberg.

– Lave renter er et dårlig tegn, et tegn på mangel på gode prosjekter og på at økonomiene trenger medisinering, sier statsministeren, som likevel er optimistisk med tanke på utviklingen i norsk næringsliv.

– Jeg sier ikke det for å bagatellisere endringene vi står overfor. Jeg sier det for å påpeke at norske virksomheter er vant til denne type omstilling, framholder hun.

Solberg sier politikerne må legge forholdene til rette for næringsutvikling, samtidig som flere inkluderes i arbeidslivet.