Trond Markussen i NITO. Arkivfoto.

NITO fryktere større press på arbeidstakere

NITO fryktersvakere vern og større press på arbeidstakere etter Arbeidstidsutvalgets rapport.

Arbeidstidsutvalget har gjennomgått og vurdert de samlede arbeidstidsreguleringene, blant annet i lys av behovet for mer arbeidskraft og økt fleksibilitet for den enkelte arbeidstaker og virksomhet.

Utvalget foreslår blant annet en ny unntakskategori for «delvis uavhengig stilling», noe NITO er svært skeptisk til. Arbeidstakere i denne kategorien vil være unntatt de fleste reglene i arbeidstidskapittelet i arbeidsmiljøloven, med følgende unntak:

  • Arbeidstiden skal registreres.
  • Samlet ukentlig arbeidstid kan ikke overstige 48 timer i gjennomsnitt over 16 uker.
  • Krav til 8 timer sammenhengende hvile i løpet av 24 timer.

- I realiteten betyr dette at en del arbeidstakere kan få langt dårligere beskyttelse enn i dag, sier president i NITO, Trond Markussen i en pressemelding.

Arbeidstaker kan gjennom dette forslaget jobbe 16 timer per døgn over lengre perioder uten at det er krav til ukehvile. Sannsynligvis vil forslaget innebære at flere arbeidstakere kommer til å jobbe svært lange dager og med kortere arbeidsfrie perioder.

- NITO mener kategorien «delvis uavhengige stillinger» kompliserer et allerede komplisert regelverk. Det fremstår som usikkert hvem som vil omfattes. Etter all sannsynlighet vil mange NITO-medlemmer kunne defineres å inneha en «delvis uavhengig stilling». Med det nye forslaget frykter vi at flere arbeidstakere kan få en helseskadelig arbeidstidsordning, sier Markussen.

Særregler for skift og turnus
Utvalget foreslår å utvide arbeidsgivers styringsrett for arbeidstakere som arbeider turnus- og skiftarbeid. Dette uten at arbeidsgiver trenger en avtale med verken tillitsvalgte eller arbeidstaker. Arbeidsgiver kan ifølge forslaget utvide den daglige arbeidstiden til 10 timer i løpet av 24 timer, og 48 timer i løpet av 7 dager. I tillegg kan arbeidsgiver redusere den daglige arbeidsfrie perioden ned til 9 timer i løpet av 24 timer.

- NITO mener at en ensidig adgang til å pålegge lengre daglig arbeidstid og kortere arbeidsfrie perioder er uklokt. Mange har allerede en utfordrende hverdag med helsemessige konsekvenser av skift- og turnusarbeid. NITO vil at arbeidstidsordninger i størst mulig grad bør etableres i form av avtaler med medbestemmelse og involvering av tillitsvalgte, sier Markussen.