Kaldt nytt år

I følge værvarselet blir den første uka av det nye året kald. Du kan ta noen enkle grep for å unngå frostskader i hus og hytte.

Første del av vinteren 2015/16 har vært relativt mild over store deler av landet og dette har gjort at antall innmeldte frostskader til forsikringsselskapene har vært noe lavere enn vanlig. Nå kommer kulda og med det mulighetene for skader på hus og hytte. Tall fra Finans Norge (FNO) viser at antall innmeldte skader på private boliger hittil i 2015 er 1108.

Kalde boliger

Mange av vannskadene vinterstid kommer ofte som følge av at kulda trekker inn og forårsaker frostskader på vannledninger som ofte ligger i kalde og trekkfulle deler av boligen. Når vannet i rørene fryser øker det i volum og gjør at rørene lett sprekker. Dette kan føre til store vannskader i boligen.

Pass på hytta

De fleste frostskader skjer i løpet av de første dagene av en kuldeperiode, ofte fordi vi ikke er godt nok forberedt. De verste skadene oppstår gjerne i fritidsboliger fordi skaden ofte ikke oppdages før neste gang man kommer til hytta. Derfor er det viktig å ta forholdsregler før man reiser hjem.

Dette bør du gjøre før kulda kommer:

- Steng hovedkranen og tapp vannet fra rørene når du skal være borte lenge fra hus eller hytte. (Er det virkelig kaldt bør du gjøre dette om du skal være borte så kort som tre døgn.)

- Skru på litt varme i de rommene rørene går, og spesielt der rørene går i yttervegger. Temperaturen skal ikke være lavere enn cirka 10 ºC.

- Lukk alle ventiler og vinduer. Før du forlater hytta er det lurt å åpne en kran etter at du har stengt av hovedkranen. Da tømmes systemet for vann, samtidig som trykket i nettet avlastes hvis frosten kommer.

- Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder.