BNL-direktør Jon Sandnes. Foto: Truls Tunmo

BNL: – Fafo-rapport var nedslående

En Fafo-rapport om ROT-markedet som BNL rekvirerte for to og et halvt år siden, viste klare innslag av organisert kriminalitet i bygg- og anleggsnæringen. Et år etter at Seriøsitetskonferanse ble arrangert for første gang, ser BNL-sjef Jon Sandnes bedring i bransjen.

– Rapporten var nedslående lesing, og tilbakemeldingen var at vi avdekket flere forhold av organisert kriminalitet i den profesjonelle delen av markedet hvor det er store pengesummer involvert. Etter Fafo-rapporten har bildet endret seg i positiv retning, og nå legges det til rette for summen av alle tiltakene det jobbes med i BNL-fellesskapet, sier Sandnes til Byggeindustrien under fredagens Seriøsitetskonferanse i Oslo.

Omfattende tiltak

Han trekker frem syv punkter som spesielt viktige:

– Det er kommet en sentral godkjenning som fra første januar 2016 skal sikre kvalifikasjoner i foretak og tiltak.

– Det er utarbeidet en veileder for valg av seriøse bedrifter.

– Vi har fullt trykk på hvordan vi skal få til ordningen med ROT-fradraget, men vi er ikke i mål her.

– Det arbeides med et HMS-charter hvor visjoner er null skader, og hvor strategien er samarbeid.

– HMS-kortet blir sikret sanntidssjekk som viser om kortet er gyldig eller ikke.

– Det er signert seriøsitetsbestemmelser som definerer en bunnplanke ved kjøp av bygg- og anleggstjenester i offentlig sektor, hvor BNL, Fellesforbundet, DIFI og KS har en felles anbefaling til alle landets kommuner.

– Regjeringen presenterte sin strategi mot arbeidslivskriminalitet den 13. januar 2015, hvor de blant annet lanserer og etablerer sentrer mot arbeidslivskriminalitet. Her settes det blant annet krav til lærlinger i offentlige kontrakter.

– Samarbeid er avgjørende

BNL-direktøren sier at arbeidet som er gjort det siste året, viser at det oppnås resultater når det jobbes mot et felles mål.

– Det dreier seg om å samarbeide med alle i verdikjeden. Da vil politikerne lytte. Arbeid med seriøsitet skal aldri ta slutt, sier Jon Sandnes.