Det skal bli lettere å få godkjent utdanning fra utlandet

Mange flyktninger og innvandrere får ikke godkjent sin utdanning fra hjemlandet når de kommer hit. Nå er det håp om en standard på tvers av landegrenser.

UNESCO vedtok fredag å utvikle en global konvensjon for godkjenning av kvalifikasjoner i høyere utdanning på tvers av landegrenser. Det var Norge som tok initiativet til arbeidet med globale konvensjonen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han mener den blir viktig for å håndtere den store flyktningstrømmen i Europa.

– Konvensjonen vil sikre studenter en rettferdig vurdering uansett hvor de kommer fra. Skal vi klare å integrere de som får opphold, er det helt sentralt at de får godkjent kvalifikasjonene sine for komme raskere ut i jobb, sier kunnskapsministeren i en pressemelding.

De store kvalitetsforskjellene både i vurdering og godkjenning av utdanning og mellom utdanninger i ulike land, gjør det vanskeligere for Norge å godkjenne kompetanse fra utlandet. Norge er avhengige av dokumentasjon fra studentenes hjemland.

– En global konvensjon kan også bidra til å løfte kvaliteten på høyere utdanning i mange deler av verden fordi vi må sette visse standarder for kvalitetssikring på nasjonalt nivå, sier Røe Isaksen.