RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen. Foto: RIF / Nicolas Tourrenc

RIF-bedriftene forventer å hyre 1.000 nye ingeniører i år

38 prosent av de spurte medlemmene i RIFs konjunkturundersøkelse tror på økt sysselsetting de neste seks månedene. Dette er en markant økning fra de 25 prosentene som sa det samme i fjor høst.

Det fremgår av Konjunkturundersøkelsen 2015. Undersøkelsen viser positive forventninger til sysselsetting blant medlemsbedriftene i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

Medlemsbedriftene i RIF sysselsetter i dag rundt 10.000 ansatte. Ut ifra den ferske konjunkturundersøkelsen og direkte tilbakemeldinger til RIF fra medlemmene, anslås det at omtrent 1.000 nye ansatte kommer til å gå inn i RIF-rekkene før nyttår.

Administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i RIF sier overfor Byggeindustrien at tallene fra konjunkturundersøkelsen er overraskende med tanke på den vanskelige stillingen olje- og gassindustrien er i, men at bygg- og anleggsnæringen i dag er preget av mange og store oppdrag som skaper god aktivitet.

– Vi har regnet på det, og selv om det er store forskjeller mellom de forskjellige regionene, er det en god del oppgaver for tiden. Men vi hadde trodd at ringvirkningene fra olje- og gassnedgangen ville slå hardere enn de har gjort så langt, vedgår Hansteen.

Selv om RIF-direktøren kan fortelle om god driv på grunn av en ambisiøs Nasjonal transportplan og del oppgaver innen nettutbygging, samt vann- og avløpsoppdrag rundt i Norge, advarer hun mot flere elementer som kan gi skår i gleden for bygg- og anleggsnæringen.

– Vi skal være varsomme med optimismen. Selv om det er mange større samferdselsoppdrag i tiden som kommer, er vi avhengige av hvilken leverandørstrategi myndighetene legger seg på. Vi blir bekymret når vi ser store samferdselsprosjekter, som Follobanen, bli satt ut til utenlandske entreprenører, og norske firma ikke får muligheten til å bygge opp kompetansen på slike jobber. Vi ser også en god del eksempler på direkte prisdumping, sier hun.

– Vi har ennå ikke helt sett hva ringvirkningene blir av det som nå skjer innenfor olje og gass. Vi kan se hvordan det allerede har påvirket Stavanger-området, men de nasjonale konsekvensene er ennå ikke klare, advarer Hansteen.

Konjunkturundersøkelsen 2015 setter RIF-medlemmenes optimisme med tanke på sysselsetting i sammenheng med nedbremsingen man så i 2014 og første kvartal i år.