Arbeidslivskriminaliteten i anleggsbransjen

Frem til nylig har arbeidslivskriminaliteten i den norske byggenæringen som oftest omhandlet byggsektoren. Den senere tiden har det stadig oftere kommet frem at dette problemet er sterkt gjeldende også innen anlegg.

Dette har ikke minst oppslagene Nettavisen har kjørt de siste dagene om mafiaen som herjer innen veiutbyggingen rundt om i landet vist oss. Det er selvsagt rystende lesning og burde få noen og enhver som er en del av denne bransjen til virkelig å stoppe opp og spørre hva er det egentlig som skjer.

Disse metodene er selvsagt ikke representative for hele denne delen av næringen – men selv om dette kun representerer en mindre del er det særdeles alvorlig. Den norske stat svindles for hundrevis av millioner kroner – og det rammer også både entreprenørene over i hierarkiet og ikke minst arbeiderne som blir truet av egen arbeidsgiver til å arbeide for lønner som ligger langt under det som innrapporteres i Norge.

Selv om det til dels er store forskjeller fra hvordan man arbeider innen anlegg i forhold til bygg, er det flere fellestrekk, og vi kjenner igjen metodene fra arbeidslivskriminaliteten som de senere årene er rullet opp innen byggsektoren. Og selv om det settes opp barrierer er det dessverre mulig å lure systemet for de som virkelig går inn for dette. Det er vanskelig å demme opp for regelrett kriminelle aktører som bruker byggenæringen som skalkeskjul for andre kriminelle aktiviteter og for å sikre seg det som de oppfatter som lettjente penger her i nord. Men vi kan selvsagt ikke kan gi opp. Denne kampen må intensiveres. Når det nå ettertrykkelig slås fast at norske skattepenger som skal bygge ut veinettet her i landet havner i lommene på kjeltringer, må vi brette opp ermene. Flere av løsningene som er satt inn for å stanse utfordringen inne bygg må definitivt også brukes i anleggsektoren. For selv om problemene ble senere avdekket innen anlegg, må det selvsagt tas grep umiddelbart - vi har ingen tid å miste. Derfor er det også positivt at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson nå klart sier fra at vi ikke kan ha det slik. Han peker til og med på at det kan være aktuelt å utelukke land innen EØS-området som ikke røsker skikkelig opp i disse problemene fra å ta oppdrag i det norske markedet. Det sier litt om alvorlighetsgraden i dette.

Torsdag arrangeres et møte i forkant av BNLs generalforsamling. Her blir blant annet arbeidslivskriminaliteten et viktig tema – og her vil man nok også komme inn på utfordringene som er avdekket innen anleggssektoren de senere dagene.