Ungdomsmagnet

Nor-Shipping er en svær og på mange måter spesiell happening i Osloområdet. Arrangementet samler tusenvis av deltakere fra hele verden, og det er imponerende hvilken standing dette arrangementet har oppnådd og hvordan dette påvirker omgivelsene. Ikke minst kan de vise til gode eksempler rundet det å trekke til seg ungdommen.

I løpet av denne uken har mange tusen ungdommer fra Østlandet samlet seg på Ocean Talent Camp på Rådhusplassen i hovedstaden. Det er stor kamp om de beste hodene og hendene i landet og det er viktig for alle næringer å stikke seg frem for å vise hvilke muligheter som ligger nettopp hos dem.

Her har maritim sektor gjort en god jobb de senere årene. På Ocean Talent Camp har man lagt opp til flere uteaktiviteter, man får prøve ulike modeller og ikke minst treffe en rekke representanter fra næringen. Med 9.500 påmeldte må dette sies å kunne være en stor suksess. Målgruppen er elever i ungdomsskolen og til midten av videregående, primærgruppa er elever i 10. klassetrinn. Og her er det ikke snakk om å rekruttere direkte, men man vil gjøre ungdommen klar over mulighetene som finnes og hvordan man kan bli en del av den maritime næringen.

Også i byggenæringen man tatt flere kvantesprang når det gjelder rekrutteringsarbeid de senere årene, selv om man inne yrkesfaglig utdanning har hatt tunge rammevilkår. Det er ikke mange nok som ønsker å komme inn i byggenæringen for tiden. Men dette kan endre seg – ikke minst om man legger opp til et systematisk langsiktig arbeid og følger sporet man nå er inne på.

Selv om man gjør mye bra, er det likevel muligheter å lære fra andre. Å kopiere den typen arrangement som man nå ser via Ocean Talent Camp på Nor-Shipping burde helt klart vært mulig. Det kunne utvilsomt gitt en enorm vitamininnsprøytning til dette arbeidet innen bygg og anlegg. For det er i utgangspunktet ikke noen grunn til at man ikke skulle få til tilsvarende opplegg innen byggenæringen. Man trenger selvsagt en ramme rundt et slikt arrangement, men det kan man for eksempel få til via Bygg Reis Deg. Om man fikk vist frem de fantastiske mulighetene som finnes for både ungdommen selv, lærerne og ikke minst foreldrene kunne mange flere fått øynene opp for alt som ligger og venter i bygg og anlegg. Men et slikt opplegg må treffe bredt og man må jobbe hardt og målrettet for å få det til. Ocean Talent Camp burde uansett være en god inspirasjonskilde for mange.