NBEF kritisk til TEK10-skjerpinger

Norges bygg- og eiendomsforening (NBEF) mener endringene i TEK10 kommer for tidlig, og er for kostbare for bransjen.

Det skriver NBEF i en pressemelding onsdag.

– NBEF mener at de reelle klimakonsekvensene av energibruk i bygningssektoren må legges til grunn ved utforming av regelverk, der begrunnelsen for skjerping av krav er klimautfordringen. Begrepene «lavenergi» og «nullenergi» bør døpes om til «lavutslipp» og «nullutslipp» for å bidra til riktig fokus på tiltak og krav for å møte disse, skriver foreningen.

NBEF ber i sin høringsuttalelse om de skjerpede energikravene i tekniske forskrifter om at iverksettelsen utsettes til etter at den varslede Energimeldingen foreligger.

– Vi er positive til komponentkrav som gir kostnadssvarende bedre ytelser, men mener det ligger utfordringer i å utforme en veiledning som håndterer hvordan kravene skal benyttes for tiltak på eksisterende bygg, uttaler daglig leder Eystein C. Husebye.

NBEF mener at anslagene for de samfunnsøkonomiske konsekvensene for de økte kravene ligger for lavt. Foreningen legger i pressemeldingen til grunn at kravene skal legges på et kostnadsoptimalt nivå, og argumenterer for at en del av de foreslåtte tiltakene blir for kostbare å innføre.